Einde nabij voor Iers stadion

Het roemruchte stadion Lansdowne Road in Dublin, waar zowel het Ierse rugby- als voetbalteam jarenlang zijn thuiswedstrijden heeft gespeeld, wordt komend najaar afgebroken. Op dezelfde plaats verrijst een groter sportcomplex met een capaciteit van 50.000 zitplaatsen, dat in 2009 klaar moet zijn.

De Ierse rugbyploeg bejubelt de overwinning op Australië, met op de achtergrond de karakteristieke gevel. Ireland celebrate after beating Australia 18-9, 09 November 2002, during the Autumn Rugby Union Test Series at Landsdowne Road in Dublin. Ireland last beat Australia in 1979. AFP

Het stadion in de Ierse hoofdstad ligt ingeklemd tussen Lansdowne Road, Lansdowne Lane en de Dodder-rivier in de wijk Ballsbridge van Dublin. Als de wind er de afgelopen jaren niet met orkaankracht blies, dan brulden er wel 49.000 Ieren hun rugbyers naar de overwinning. Op last van de internationale bonden kregen bij voetbalwedstrijden slechts 35.000 toeschouwers toegang tot het complex, want bij voetbal mogen uitsluitend zitplaatsen worden gebruikt. De internationale rugbybond daarentegen kent geen restricties.

Het Nederlands voetbalelftal ging twee keer, in 1980 en 2001, lelijk onderuit op Lansdowne Road in een WK-kwalificatiewedstrijd. In het najaar van 1983 daarentegen behaalde de nationale ploeg, destijds onder leiding van Kees Rijvers, een historische overwinning op de Ieren (2-3) met een generatie jonge voetballers, onder wie de huidige bondscoach Marco van Basten, die vijf jaar later de Europese titel wonnen.

Lansdowne Road is van oorsprong een rugbystadion, het oudste ter wereld van de rugby union, gebouwd in 1872. De rugbyclubs Wanderers en Lansdowne Rugbyclub spelen er hun thuisduels.

Maar niet alleen voor rugby- en voetbalwedstrijden zijn de Ieren massaal naar het stadion gegaan. Ook voor concerten van U2, de rockgroep uit Dublin, en voor The Corrs, de folkrockgroep uit Dundalk, trokken ze in groten getale naar de oude, klassieke arena, die wordt omringd door de Victoriaanse, roodstenen huizen, en vooral door pubs .

Het stadion ligt op loopafstand van het centrum van Dublin. Veel Ierse supporters wandelden dan ook zingend naar Lansdowne Road. Wie per trein wilde gaan, kon uitstappen ín het stadion; onder de West Stand bevindt zich een halte van de Dublin Area Rapid Transit, de lokale, groengele trein.

Tijdens de renovatie van Lansdowne Road worden de duels van het nationale rugbyteam en het voetbalteam gespeeld in Croke Park. De verbouwing kost 450 miljoen euro. De overheid betaalt de helft, de rest komt van de Ierse rugby- en de voetbalbond. Croke Park is met een capaciteit van 82.000 toeschouwers het grootste stadion van Dublin en eigendom van de Gaelic Athletic Association (GAA).

Tot nu toe mocht deze arena van de GAA uitsluitend worden gebruikt voor typisch Ierse sporten als Gaelic football, hurling, handball, rounders en camogie. In oktober vorig jaar brak brand uit op de North Stand (staantribune). Maar de schade was op tijd hersteld voor de jaarlijkse strijd om de zogeheten Six Nations Cup. Afgelopen zaterdag werd op Lansdowne Road de laatste rugby-interland gespeeld, in het kader van dit befaamde Zeslandentoernooi. Ierland won met 15-9 van Schotland.