Eerste korte hbo-opleiding in najaar

Elf hogescholen mogen in september beginnen met een tweejarige hbo-opleiding. Studenten die zo'n studie afronden krijgen het diploma 'Associate degree', afgekort tot Ad.

Staatssecretaris Rutte (Onderwijs, VVD) hoopt dat de tweejarige opleidingen studenten uit het middelbaar beroepsonderwijs naar het hbo zullen trekken. Mbo'ers zien vaak op tegen nog eens vier jaar studeren. Zo'n tweejarige studie kan MBO'ers volgens Rutte meer kansen bieden op de arbeidsmarkt. En misschien besluit zo'n student daarna alsnog de vier jarige hbo-opleiding af te maken, zo is de redenering. Met name middelgrote en kleine bedrijven zeggen behoefte te hebben aan afgestudeerden met wat minder theoretische bagage die wel kunnen werken en denken op hbo-niveau.

Het afgelopen najaar dienden de hogescholen 77 projectvoorstellen in bij de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO), die de opleidingen toetste op kwaliteit en relevantie voor de arbeidsmarkt. De gretigheid van de hogescholen werd dus maar matig beloond, 66 aanvragen verdwenen in de prullenbak.

Volgens Hans Daale, van de Dutch Association for Shorter Higher Education (DASHE), dat al jaren ijvert voor een betere aansluiting van mbo en hbo, is de slechte score het gevolg van haastwerk. Maar tegenstanders van het nieuwe tussen-niveau zien het grote aantal afwijzingen als het bewijs dat de markt weinig behoefte heeft aan 'halve hbo'ers'.

De tegenstand is er overigens voornamelijk bij de hogescholen zelf. Die zijn bang dat studenten, die eigenlijk aan de vierjarige opleiding waren begonnen, zullen besluiten te stoppen zodra ze het diploma Associate degree hebben behaald.

De nieuwe korte opleidingen variëren van accountancy of 'personeel en arbeid' tot chemische technologie.