Een peloton blazers als boze olifanten

Het lijkt alsof Mudhoney de laatste jaren een sluimerend bestaan heeft geleid. Tot er een oorlog begon. Aangevuurd door hun woede en verontwaardiging, maakten de muzikanten toen zomaar de nieuwe, verrassend bewogen cd: Under A Billion Suns.

Mudhoney. Under A Billion Suns (SubPop 700). ***

Het Amerikaanse Mudhoney bestaat sinds eind tachtig, en was voorloper van de grunge-beweging, met Nirvana en Soundgarden. De band kreeg nooit de erkenning van het grote publiek, maar werd een paar jaar geleden met pas verworven bassist Guy Maddison, toch nieuw leven in geblazen. En zo kan het gebeuren dat we voor het werkelijk heftige werk (en niet die slappe 'emo-core' van de Amerikaanse vakbroeders) tegenwoordig zijn aangewezen op veteranen: Queens Of The Stone Age, en de soberder rock van Mudhoney.

Aangejaagd door een peloton blazers dat als boze olifanten de woorden van zanger Mark Arm onderstreept, bouwen de muzikanten aan de ene slepende, leptosome song na de andere. Uit titels als Hard-On For War, of Where Is The Future spreekt nog altijd de oude punk-geest.

Hester Carvalho

Mudhoney. Under A Billion Suns (SubPop 700). ***

    • Hester Carvalho