Economie VS groeit 'gematigd'

De Amerikaanse economie groeit 'gematigd' tot 'gestaag'. Dat schrijven de Amerikaanse centrale banken in het gisteren verschenen beige book over de stand van de economie in de VS.

De twaalf banken die samen de Federal Reserve vormen, zagen in januari en februari een krappere arbeidsmarkt. Er is een groeiend tekort aan hoogopgeleide werknemers, met name in de bouw en de productiesector. Ook financiële instellingen hebben meer vacatures dan ze kunnen vullen.

Op 28 maart komt de Federal Reserve voor het eerst onder leiding van Ben Bernanke bij elkaar. Algemeen wordt aangenomen dat de 'Fed' de rente opnieuw zal verhogen, ditmaal tot 4,75 procent.

Vorige week werd bekend dat de Amerikaanse werkloosheid 4,8 procent bedraagt. Lonen zijn de afgelopen twee maanden bescheiden gestegen. Het bedrijfsleven heeft ook last van toenemende kosten. Energie, asfalt en cement zijn duurder geworden.

Het beige book verschijnt acht keer per jaar en wordt gezien als richtinggevend voor de officiële vergaderingen van de Fed. Aanvankelijk was dit niet openbaar en had het rapport een rode kaft. In 1983 werd de samenvatting ook publiek en de kleur aangepast.