Directeur op vrije voeten

De directeur van het uitzendbedrijf dat wordt verdacht van fraude met Poolse uitzendkrachten, is sinds gisteren weer op vrije voeten. Ook vijf andere medewerkers mochten van de rechter-commissaris naar huis, twee anderen zitten nog vast voor verhoor, bevestigde het uitzendbureau, Humares, vandaag.

Het bedrijf wordt door de Sociale Inlichtingen en Opsporingsdienst (SIOD) verdacht van grootschalige fraude met zeemansboekjes voor Poolse uitzendkrachten, om zo premies en tewerkstellingsvergunningen te vermijden. Vorige week werden drie medewerkers van Humares opgepakt voor verhoor. Acht anderen, onder wie de directeur, meldden zich zondagavond zelf, op verzoek van justitie.

De Polen werkten volgens de SIOD in Nederlandse havens aan de verbouwing van oude ijsbrekers en cruiseschepen tot luxe passagiersschepen. Werk dat normaal gesproken aan de wal wordt verricht. Maar officieel stonden de Poolse loodgieters, schilders en lassers te boek als zeemannen. Daardoor betaalden ze in Nederland veel minder premies en belastingen. Met 5 euro per uur lag het loon onder het minimumloon en ver onder het gebruikelijke uurloon van ruim 20 euro.

Ook is voor zeemannen geen tewerkstellingsvergunning nodig, wat voor Poolse werknemers in Nederland wel het geval is. Het kabinet besluit de komende weken of Poolse werknemers en werknemers uit de andere Oost-Europese lidstaten vrij toegang tot de Nederlandse arbeidsmarkt krijgen.

Volgens Humares gaat het over een meningsverschil over het werk dat zeelieden normaal verrichten. 'Zij doen alles wat nodig is om een schip in de vaart te houden. Dus ook schilderen en lassen', zegt divisie-directeur Teus Hooijer.

De Polen vlogen volgens de SIOD naar Engeland of IJsland, om daar aan boord te gaan van de te verbouwen schepen en als 'bemanning' mee naar Nederland te varen. Zo zou voor 222 Poolse werknemers een bedrag van 8 miljoen euro aan belastingen en premies zijn ontdoken. De opsporingsdienst denkt dat meer bedrijven deze constructie gebruiken.