Dierenarts heeft het druk vandaag

Krijgen dierenartsen het druk met het inenten van pluimvee? Dat zal mee-vallen, zegt de dierenarts. 'Als iedereen meehelpt.'

'Ik wist vooraf niet dat het zo'n drukke dag zou worden', vertelt dierenarts Sible Westendorp voor een volle klas aankomend dierverzorgers van het Prinsentuin College in Breda. Eén van de studenten, Petra Saarloos, had de dierenarts uitgenodigd om iets te vertellen over het vak. Zou hij het vak van dierenartsassistent bijvoorbeeld aanraden? 'Nee', grapt Westendorp. 'Bij honden en katten is het wel leuk werk, maar vooral varkensboeren klagen meestal dat de dierenarts te veel geld kost. Nee hoor, het is een mooi vak.'

Vandaag is een onverwacht drukke dag voor Westendorp, de eerste dag dat Nederlands pluimvee gevaccineerd mag worden. De dierenarts had vanmorgen ruim vijftig aanmeldingen binnengekregen op zijn praktijk in het Brabantse Den Hout. Vanmiddag is hij bij de boerderij van minister Veerman (LNV, CDA) in Goudzwaard in de Hoekse Waard. Daar gaat hij, als voorzitter van de Nederlandse Werkgroep voor hobbymatig gehouden Pluimvee en Parkvogels (NWPP), samen met een andere dierenarts Veermans Hollandse krielen en Barnevelders onderzoeken, vaccineren en vervolgens ringen.

Voor de klas laat de dierenarts enge plaatjes zien van bloederige keizersneden bij koeien, maden in konijnen en ontstoken hartkleppen van kippen. Daarna komen de vragen over vogelgriep. Hoe lang moeten de kippen nog binnen blijven? 'Altijd', antwoordt Westendorp. 'Het virus is over de hele wereld verspreid en gaat niet meer weg.' Ophokken derhalve, tenzij alle kippen voortaan standaard tegen vogelgriep worden gevaccineerd. 'Maar zo ver is het nog niet.' Want Duitsland bijvoorbeeld wil alleen niet-gevaccineerde eieren en kippenvlees eten. 'Ik hoop bij wijze van spreken dat er binnenkort in Duitsland heel veel dode vogels worden gevonden', zegt Westendorp. 'Dan gaan de Duitsers misschien ook vaccineren.' Eén leerling heeft thuis ganzen. Kunnen die vogelgriep krijgen? 'Jazeker.' Een ander steekt zijn vinger op. Waarom mogen duiven nu wél vrij rond vliegen? 'Omdat die minder vatbaar zijn voor vogelgriep, en omdat die het niet zo snel verspreiden.'

Een meisje vraagt bedeesd of het virus ook van mens tot mens kan gaan. 'Dat is mogelijk', vertelt Westendorp. 'Maar de kans dat mensen ziek worden en eraan sterven, is wel bijzonder klein.' Het gastcollege loopt ten einde. Twee jongens halen een grasparkiet uit de schoolvolière die niet meer kan vliegen. Hoe komt dat? Het angstige piepende vogeltje wordt in de handen van de dierenarts gedrukt. Vogelgriep zal de parkiet niet hebben. 'Het kunnen twee dingen zijn', zegt Westendorp. Een tumor of een ontsteking. In het laatste geval is de remedie antibiotica in het drinkwater.

Denkt Westendorp dat de dierenartsen het vaccinatiewerk aankunnen? Voor 'een tennisarm' door het urenlang vaccineren hoeft de dierenarts niet te vrezen. Veel professionele pluimveehouders zullen niet vaccineren omdat ze geen afnemer voor hun eieren hebben. Dat bevestigen de pluimveehouders, zoals voorzitter Jan Wolleswinkel van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders. Die verwacht dat slechts 'honderdduizend' van de in totaal vijf miljoen commercieel gehouden buitenkippen zullen worden ingeënt. Het meeste werk zal derhalve bij de hobbydierhouders te doen zijn. Westendorp schat de kosten op ongeveer 10 euro per kip. Hij hoopt dat veel mensen, zoals de studenten, meehelpen. 'Als ik zelf kippen moet vangen, ben ik lang bezig. Als iedereen meehelpt, ben ik in tien minuten klaar.'

    • Arjen Schreuder