Compromis over huren bereikt in coalitie

Minister Dekker (Volkshuisvesting, VVD) heeft een compromisakkoord bereikt met de coalitiefracties over haar omstreden plan voor de huurliberalisatie. Zij legt het morgen aan de ministerraad voor.

Belangrijke onderdelen van haar eerdere plan zullen tenminste een half jaar worden uitgesteld. Bewoners van huizen waarvan de huren worden vrijgegeven hoeven niet bang te zijn voor extreme huurverhogingen als ze in hetzelfde huis blijven wonen. De huren worden wel verhoogd: inflatie plus drie of vier procent.

Voor 5 procent van de huurwoningen geldt nu al dat de verhuurder een grote vrijheid heeft bij het bepalen van de huurprijs. Dekker heeft 'getekend' voor het stapsgewijs vrijgeven van de huren in nog eens 20 procent van de markt. Het gaat om 600.000 woningen.

In een eerste discussie over de plannen bleek al dat de meerderheid in de Tweede Kamer, gevormd door de PvdA en andere oppositiepartijen plus de regeringsfracties van CDA en D66, grote problemen hadden met Dekkers beleid. Eerst meer huizen bouwen om de doorstroming op gang te brengen, was de voorwaarde van de Tweede Kamer.

Sinds het laatste overleg met de Kamer zijn er bezwaren bij gekomen. Het debat op 22 februari werd afgebroken omdat Dekker niet alle kritische vragen kon beantwoorden. Deze week heeft de minister aanpassingen van haar plannen besproken met de woordvoerders en fractievoorzitters van de regeringsfracties.