Bondskanselier steunt bondscoach

Bondscoach Jürgen Klinsmann staat weer wat sterker in zijn schoenen. Na een lading kritiek kreeg de trainer van het Duitse voetbalelftal gisteren openlijk en demonstratief de steun van bondskanselier Angela Merkel. Zij sprak in Berlijn met Klinsmann, een zware delegatie van de Duitse voetbalbond DFB en Franz Beckenbauer, chef van het organisatiecomité van het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland.

Merkel liet weten dat zij ervan overtuigd is dat het WK voetbal in Duitsland, dat begint op 9 juni, een sportief succes wordt. De bondskanselier gaf aan dat zij de verjongingskoers die Klinsmann met de Duitse ploeg is ingeslagen, volledig ondersteunt. Na de zware nederlaag tegen Italië (1-4), eind februari in Florence, stond Duitsland op zijn kop en was Klinsmann de gebeten hond.

'Ik ben er van overtuigd dat Klinsmann met zijn ploeg op de juiste weg is. Je moet je niet door kritiek laten beïnvloeden', gaf Merkel de bondscoach een wijze raad mee richting het toernooi. Ze riep alle Duitsers op vooral optimisme uit te stralen. Klinsmann bedankte de bondskanselier voor haar 'lieve woorden'.

De bondscoach deed na het 'crisisberaad' ook een toenaderingspoging richting WK-chef Beckenbauer. 'Franz Beckenbauer zorgt met zijn staf dat het WK het grootste en beste uit de geschiedenis zal worden. Wij zullen ervoor zorgen dat het ook sportief een groot succes wordt.'

Beckenbauer had de afgelopen weken kritiek geuit op de werkwijze van Klinsmann. De man die als bondscoach in 1990 de wereldtitel veroverde met Klinsmann in de spitsl, vond het maar niets dat zijn in Californië woonachtige collega zo weinig zijn gezicht liet zien. In de aanloop naar het WK diende hij volgens Beckenbauer meer tijd in zijn geboorteland door te brengen. 'Als dit de manier is waarop Klinsmann zijn beroep wil uitoefenen, moet hij ook op kritiek rekenen.'