Bestorming van 'Jericho' is nog maar het begin

Met de bestorming van de gevangenis van Jericho maakte Israël deze week duidelijk dat het van de Palestijnen niets zal accepteren. 'Jericho' is slechts een begin.

Woedend en vernederd door de aanblik van halfnaakte gevangenen en politiemannen hebben Palestijnen in Jericho, Ramallah en Gazastad het onmiddellijke aftreden geëist van de Palestijnse president Abbas. Haastig teruggekeerd van een Europese reis bezocht de Fatah-president gisteren de ruïnes van de gevangenis in Jericho. Daar hekelde hij de Israëlische bestorming van de gevangenis en arrestatie van vijf marxisten en een prominent Fatah-lid als een 'onvergeeflijke misdaad'. Het spreken werd hem echter belet en hij kon slechts heelhuids wegkomen dankzij zijn lijfwachten.

Op dat moment wist hij al dat de internationale politieke consequenties voor Israël beperkt zullen blijven. De afkeurende verklaringen van de Arabische buurlanden hadden een plichtmatig karakter. De Verenigde Staten en de Europese Unie toonden begrip voor Israëls Operatie 'Breng de goederen thuis', die het gevolg is van de verkiezingsoverwinning van de fundamentalistische Palestijnse organisatie Hamas.

De Palestijnse president zal onmiddellijk begrepen hebben dat 'Jericho' zijn voorland is. Israël kwam in actie nadat Groot-Brittannië tamelijk onverwachts had besloten de waarnemers uit de gevangenis in Jericho terug te trekken. Gevreesd werd dat een nieuwe Hamasregering de vijf verdachten van de moord op de Israëlische minister van Toerisme, Ze'evi, in 2001, zou vrijlaten.

Aangezien de Verenigde Staten Hamas willen isoleren en de Europese Unie worstelt met de vraag hoe omgegaan moet worden met de organisatie, voelde Israël zich volledig vrij en gerechtigd in actie te komen. Het 'Hebbes' waarmee Yediot Ahronot gisteren het nieuws samenvatte was een trefzekere omschrijving van de Israëlische gemoedstoestand, die zich in de praktijk vertaalt in een vrijbrief.

'Jericho' werd vandaag onmiddellijk voortgezet met een grote operatie in Jenin, de volledige afsluiting van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook, waar ook het 'ventiel' - de grensovergang naar Egypte bij Rafah - door Israëlische eenheden is herbezet en gesloten. De Europese waarnemers daar zijn gevlucht en de door de Amerikaanse minister Rice eigenhandig geschreven protocollen over het beheer van de grensovergangen bij Rafah en Karni (voor de export van Palestijnse aarbeien en tomaten) zijn geannuleerd.

De Israëlische boodschap is duidelijk: van Hamas zal niets worden getolereerd. Van de meest minimale samenwerking zal geen sprake zijn, ook niet met de als gematigd beschouwde president Abbas. Hij zal hoe dan ook worden beschouwd als een verlengstuk van de islamitische verzetsbeweging.

Afgaande op de peilingen leidt 'Jericho' in Israël op de korte termijn tot spectaculaire verkiezingswinst voor Kadima, de partij van waarnemend premier Olmert. De opvolger van Sharon heeft in de ogen van de Israëliërs voor het eerst aangetoond dat de 'bitagon' (de veiligheid) bij deze voormalige sergeant in goede handen is.

Hoe de strategie van financieel en politiek isolement, afscheiding en bezetting zal uitpakken voor de Palestijnse gebieden, is gisteren geschetst in een rapport van de Wereldbank, die wordt geleid door de Amerikaanse 'neocon' Wolfowitz. In de meest waarschijnlijke scenario's - verlaging van internationale hulp in combinatie met de Israëlische maatregelen - zullen werkloosheid (tot 40 procent) en armoede toenemen en zal de economie dit jaar 27 procent krimpen. De Palestijnse Autoriteit heeft geen idee hoe de salarissen van de 140.000 agenten, onderwijzers, verplegers en ambtenaren moeten worden betaald. Palestijnen én Israëliers denken daarom dat, vergeleken wat nog komen gaat, 'Jericho' en de getergde reacties daarop in de Palestijnse straat slechts incidenten waren.

    • Oscar Garschagen