ANC verliest macht in Kaapstad

De Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC is gisteren de macht over Kaapstad kwijtgeraakt. De benoeming van Helen Zille van de Democratische Alliantie (DA) tot burgemeester van de op een na grootste stad in het land wordt alom gezien als een belangrijke overwinning in de strijd van de oppositie tegen de alleenheerschappij van het ANC in de Zuid-Afrikaanse politiek.

Kaapstad is Zuid-Afrika's belangrijkste toeristentrekpleister, zetel van het parlement, en nu de enige grote stad in handen van de oppositie. In de rest van het land verzekerde het ANC zich tijdens de lokale verkiezingen van 1 maart van de steun van gemiddeld 70 procent van de kiezers.

Helen Zille won de race om het burgemeesterschap van de ANC-kandidaat, Nomaind Mfeketo, die de stad de afgelopen jaren bestuurde. De gemeenteraad (210 leden) gaf Zille gisteren drie stemmen meer. De blanke politica spreekt vloeiend Engels, Afrikaans en Xhosa en was eerder minister van Onderwijs in het provinciebestuur van de Westkaap.

De provincie is de enige plek waar de DA voet aan de grond wist te krijgen, onder andere omdat in en rond Kaapstad relatief de meeste blanke en gekleurde Zuid-Afrikanen wonen. Veertig procent van de bevolking is er zwart. Ook in 2000 won de DA in Kaapstad. Door een omstreden wet die gemeenteraadsleden in staat stelde naar een andere partij over te lopen raakte de partij later de macht kwijt.

De DA-campagne richtte zich vooral op de beschuldigingen van corruptie en het gebrek aan daadkracht binnen het ANC. Kaapstad heeft sinds januari te maken met dagenlange stroomuitval. Dit jaar waren er in het land talloze protesten tegen het uitblijven van stromend water, elektriciteit en goede huizen. De opkomst was op 1 maart historisch laag: 48 procent.

De nieuwe coalitie in Kaapstad is erg instabiel. Helen Zille had voor haar benoeming de steun nodig van zowel de streng christelijke ACDP en het blanke conservatieve Vrijheidsfront als de Afrikaanse moslimpartij.