Aluminium Corus naar Amerikanen

Het Brits-Nederlandse staalconcern Corus verkoopt het grootste deel van zijn aluminiumdivisie. Twee aluminiumsmelters van Corus in Delfzijl en het Duitse Voerde blijven buiten de verkoop.

Ondernemingsraad en vakbondsvertegenwoordigers zijn tegen de opsplitsing van de aluminiumactiviteiten. Zij vrezen dat de werkgelegenheid bij de smelters, waar duizend van de 5.700 werknemers van Corus' aluminumdivisie werken, hierdoor in gevaar komt.

De Amerikaanse aluminiumverwerker Aleris is alleen geïnteresseerd in de walserijen en extrusiebedrijven van Corus. Het bedrijf heeft daar 826 miljoen euro voor over, zo maakte Corus vanmorgen bekend. Het concern streefde al langer naar verkoop van de aluminiumdivisie om zich volledig op staal te kunnen concentreren.

De toekomst van de aluminiumsmelters komt volgens Corus niet in gevaar, omdat die halffabrikaten blijven leveren aan Aleris. Aleris betaalt meer voor de aluminiumactiviteiten van Corus dan de 750 miljoen euro die het Franse Pechiney in 2002 voor het onderdeel over had. De verkoop aan Pechiney, dat inmiddels is opgegaan in het Canadese Alcan, ging destijds niet door omdat de raad van commissarissen van Corus Nederland de verkoop blokkeerde.

De Nederlandse commissarissen moeten instemmen met het besluit omdat de aluminiumactiviteiten onder Corus Nederland vallen. De aluminiumtak is bij de fusie van British Steel en Hoogovens in 1999 ingebracht door het Nederlandse deel van het bedrijf.

De commissarissen van Corus Nederland keerden zich destijds tegen de verkoop. Hierover ontstond een hoog oplopend conflict tussen de Nederlandse commissarissen en het Britse Corus-bestuur. 'Inmiddels zijn de interne verhoudingen genormaliseerd', zei bestuursvoorzitter Philippe Varin vanmorgen in een toelichting.

De Nederlandse commissarissen steunen de overname dit keer wel, zegt president-commissaris Jacques Schraven. 'Je kunt nu eenmaal met een bedrijf als Corus niet in de hoofdklasse spelen met twee activiteiten. Corus kan zich nu helemaal richten op staal, waar de consolidatie in volle gang is.'

Ook de financiële situatie bij Corus is verbeterd. De jarenlange verliezen sloegen in 2004 om in winst en vanmorgen kon Varin ook over 2005 een winststijging melden.

Corus: pagina 15