7 redenen om uit te gaan

1 uit eten met iens

Het eiland in het weiland

Wagendijk 69, Kockengen Telefoon (0346) 26 25 34, keuken open do t/m zo 17.30-21.00 eten 8.5, service 10.0, decor 10.0 Alleen cash betalen Categorie: bijzondere locatie

Strip geïnspireerd door Wijdeveld

Een geweldig avontuur, vinden de meeste bezoekers dit eethuis. Via een wiebelbrug of met een boot kom je op het eiland in een weiland. Een restaurant in een oude kippenschuur, gelegen op de Joostendam midden in de polder van Kockengen. Op de kaart geen hippe gerechten, maar ouderwetse tomatensoep en entrecote. De plek, de houtkachel, de aankleding, de bediening, het buitenpleetje, de wandeling over de dijk, de prijzen én het lekkere eten zijn allemaal stuk voor stuk redenen waarom ik hier regelmatig ga komen!

uitstekend| Ontzettend bijzonder. Anders dan wat ik ooit ergens heb gezien. Een eiland midden in de weilanden, te bereiken via een wandelpaadje over een dijk en een drijvende brug. Dat zoiets nog bestaat midden in de randstad. En dan de vriendelijkheid van de eigenaren en het heerlijke eten tegen zeer vriendelijke prijzen. Een belevenis die je niet mag missen. Wel even bellen want het zit vaak vol.(09-02-2006 H. van Leeuwen)

2 strips & bouwen

Stripverhalen & bouwkunst

Door Mélanie van der Hoorn. Aanvang: 18.30. Auditorium NAi, Museumpark 25, Rotterdam. Entree: 7 euro. Aanmelden/inl: 010-2132011 & www.nai.nl

Cultureel antropologe Mélanie van der Hoorn presenteert de eerste resultaten van haar recente onderzoek naar de dwarsverbanden tussen architectuur en beeldverhaal, naar aanleiding van de tentoonstelling over architect Hendrik Wijdeveld. Aan de hand van voorbeelden uit diverse stripverhalen gaat ze in op de vraag wat striptekenaars ons kunnen vertellen over architectuur en stedenbouw. Wijdeveld stond bekend om het utopische karakter van zijn werk.

3 FILM

The Three Burials of Melquiades Estrada

Regie: Tommy Lee Jones. Met: Tommy Lee Jones, Barry Pepper. In: 17 bioscopen

In zijn speelfilm-regiedebuut speeltTommy Lee Jones een prototype dat we kennen uit talloze westerns: de zwijgzame, kortaffe, macho cowboy die de omgeving op zijn duimpje kent, de 'man who knows Indians'. Jones is in een lichte variatie hierop 'the man who knows Mexicans'. Cameraman Chris Menges buit de hitte, de ruwheid van de omgeving, de textuur van de rotsen en de armoede in Mexico op grootse wijze uit. De filmwon in Cannes prijzen voor het beste scenario en de beste acteur.

4 FILOSOFIE

Kan kennis troosten?

Door: prof. dr. H. de Dijn. Ihkv de lezingenserie 'Geluk'. Aanvang: 20.00 uur. Aula Tongersestraat 53, Maastricht. Toegang gratis. Inl 043-3883541 & www.sg.unimaas.nl

Het nadenken over geluk is een constante geweest in het westers denken. Daarbij ging het niet zelden over de band tussen het geluk (de eudaimonia) en de filosofie (denk aan Boethius' De consolatione philosophiae). De band tussen filosofie en wijsheid speelt in dat nadenken natuurlijk een cruciale rol. De Dijn bespreekt enkele hoogtepunten uit met name het moderne filosoferen over het geluk (van Descartes en Spinoza tot Wittgenstein).

5 THEATER

Mephisto

Aanvang: 20.15. Stadsschouwburg, Leidseplein 26, Amsterdam. Reserveren: 020-6242311. Inl: www.hum melinckstuurman.nl

De roman Mephisto (1937) van Klaus Mann leent zich uitstekend voor toneelbewerking. Het gaat over politiek en kunst met als achtergrond de opkomst van de nazi's in de jaren dertig. Hoofdrolspeler Huub Stapel speelt in de regie van Paul Binnerts een Mephisto die uitblinkt in het uitbeelden van de vertwijfeling. Hoewel Binnerts een cerebrale regiestijl nastreeft in navolging van Brecht acteert Stapel vol emoties. De voorstelling wordt door alle zeven spelers op hoog niveau gedragen.

6 boekenweek (TAAL)

De taalstrijd

Aanvang: 20.00. Het Meisjeshuis, Oude Delft 112 (ingang tuinpoort), Delft. Prijs: 12,50 euro (incl.drankje). Res: 015-2121510 & info@deom slagdelft.nl . Inl www.ampzing.nl

Stichting Literaire Salon De Omslag presenteert ism Stichting Sociëteit Het Meisjeshuis een hilarische en educatieve blik op de Nederlandse taal. Met liedjes, voordrachten en een klein Delfts dictee. Met medewerking van Dichter des Vaderlands Driek van Wissen en het Ampzing Genootschap, dat al jaren op hilarische wijze strijdt tegen het overbodige gebruik van Engelse leenwoorden in de hedendaagse taal. Ihkv de Boekenweek.

7 boekenweek (JAZZ)

Jules Deelder draait plaatjes

Aanvang: 19.00. Paagman, Frederik Hendriklaan 217, Den Haag. Toegang: gratis. Reserveren verplicht: 070-3383838 & www.paagman.nl

Schrijver, dichter, nachtburgemeester, zwartwasser en levenskunstenaar Jules Deelder zal ihkv het Boekenweekthema 'Boem Paukeslag' jazz-platen draaien, voordragen uit eigen werk en signeren. Jules Deelder bracht vorig jaar twee cd's uit met daarop een selectie van zijn favoriete jazzmuziek, zoals Don Patterson, Red Holloway, Lionel Hampton, Chico Hamilton en Charlie Parker.

Eet en recenseer zelf op www.nrc.nl/iens

Eet en recenseer zelf op www.nrc.nl/iens