7 redenen om thuis te blijven

1 serie

Prison Break

RTL5, 21.30-22.30u.

De broertjes Lincoln Burrows (gespeeld door Dominic Purcell) en Michael Scofield (Wenthworth Miller)

Nieuwe spannende series zijn er niet vaak op de Nederlandse tv, maar vanavond is een uitzondering. Vergeet 24 en CSI: Prison Break moet de nieuwe hitserie van RTL worden. Lincoln Burrows is veroordeeld tot de doodstraf voor de moord op de broer van de Amerikaanse vice-president. Ten onrechte, denkt zijn broer Michael Scofield. Terwijl Lincoln in de dodencel zijn executie afwacht, pleegt Michael bewust een overval om achter de tralies terecht te komen, zodat hij Lincoln kan helpen ontsnappen. De blauwdrukken van de gevangenis heeft hij in een code op een zijn lichaam getatoeerd. Buiten de muren zoeken twee advocaten ondertussen bewijsmateriaal om Lincoln vrij te krijgen. De serie van dertien afleveringen werkt toe naar de ontsnappingspoging, waar Michael steeds meer medegevangenen bij betrekt. In de VS was de serie een succes van de orde van grootte van Desperate Housewives. In veel gevangenissen werd de serie verboden om de gedetineerden niet op ideeën te brengen. Ook was er commotie omdat Stacy Keach, die de gevangenisdirecteur speelt, zelf een aantal maanden vast zat. (JL)

2 drama

Lotte

Talpa, 19.00-19.50u.

Het verhaal van de dramaserie Lotte is gebaseerd op de klassieker van het lelijke jonge eendje dat uitgroeit tot een mooie zwaan. Omdat ze lelijk is wordt de slimme Lotte nergens aangenomen. Bij toeval vindt ze toch een baan bij een modeconcern. In de aflevering van vanavond krijgt ze het aan de stok met aandeelhoudster Marcella. Talpa noemt Lotte 'mooi van lelijkheid' en hoopt dat kijkers massaal voor haar zulen vallen.

3 talkshow

Wat zou JIJ doen?

Ned.1, 22.25-23.05u.

Uitzending over het fenomeen mobbing, ofwel pesten op het werk. Jaarlijks melden meer dan 90.000 mensen zich ziek omdat ze gepest worden door hun collega's. In dit praatprogramma wordt besproken wat je daar tegen kunt doen. Onder leiding van presentatrice Karin de Groot gaat een deskundige in discussie met slachtoffers. De bedoeling is dat kijkers thuis nog willen doorpraten over dit onderwerp.

4 portret

Slaves of the sword

Ned. 3, 0.00-1.00u.

Eerste aflevering van een drieluik over voormalig politiek leiders van Israël. Vandaag: Moshe Dayan (1915-1981), de man met het zwarte ooglapje. Tijdens de zesdaagse oorlog in 1967 werd de militair als een held vereerd, later kreeg hij veel kritiek op zijn beleid. Regisseur Paul Jenkins gaat op zoek naar de man achter de mythe. Hij geeft een kijkje in het politieke en het privé-leven van Dayan. Volgende week komt Rabin aan bod.

5 game

We Love Katamari (PS 2)

Nintendo, 58,99 euro

Sommige spellen kunnen alleen maar door rare Japanners gemaakt worden. Neem We Love Katamari. Een spel met minimalistische, bontgekleurde graphics en een nog absurdere gameplay. Alles draait hier om het rollen met een magnetische, plakkende Katamari bal. Deze stuur je door verschillende landschappen waarbij er van alles aan de bal blijft kleven. Het doel? Zo' n groot mogelijke bal bij elkaar te rollen, maar dan wel volgens strenge opdrachten. In het begin kun je alleen kleine voorwerpen 'oprollen'. Hoe groter je bal, hoe groter de voorwerpen die eraan kleven. Een bal ter grootte van een tennisballetje kan nog niet zo veel meepakken. Dus rol je eerst blikjes, papiertjes en paperclips aan je bal. Maar later worden dat bomen, bankjes, emmers... en nog later auto's, brandweerwagens, complete flatgebouwen en zelfs koeien. Ja, koeien. Het spel blijft Japans, hè. (JM)

6 köken

Peep egg

Via www.nonplusultra.nl voor 24,95 euro

Je hebt van die mensen die niet kunnen koken. 'Ik kan alleen maar een ei bakken', zeggen ze dan. Alsof dat zo gemakkelijk is. Perfect gebakken eieren zijn zeldzaam. En een ei goed koken heeft ook nog wel wat voeten in de aarde. Om het ei precies zo te koken dat het eiwit gestold maar het eigeel nog 'op het randje' is, moet je eigenlijk een wekker zetten. Nu is er nog een andere methode: gooi een gouden ei bij de andere in het water. Op het juiste moment speelt het gouden peep egg vanuit de pan een schel muziekje. Aan verschil in smaak is gedacht. Er zijn melodieën voor zacht, medium en hard gekookte eieren. Dat de gadget de naam peep egg kreeg, is een knipoog naar een negentiende eeuwse voorloper van de caleidoscoop: een klein kijkertje, ter grootte van een eierdop, waardoor schunninge plaatjes te bekijken waren. (JL)

7 kijken

Henri Cartier-Bresson: The man, the image and the world

In de boekhandel voor 89,95 euro

De tentoonstelling over fotograaf Henri Cartier-Bresson (1908-2004) in het Amsterdamse Foam Museum duurt nog tot en met 2 april. Maar je hoeft niet per se de deur uit om van zijn foto's te genieten. Het lijvige koffietafelboek The man, the image and the world dat naar aanleiding van de reizende tentoonstelling gemaakt is, telt meer dan zeshonderd foto's. Ook, en dat onderscheidt het werk van eerdere boeken over de fotograaf, zijn er hoofdstukken gewijd aan Cartier-Bressons tekeningen (t/m 2 april te zien in het Amsterdamse Maison Decartes) en films. Een groot schilder is er evenwel niet aan hem verloren gegaan. Volgens Cartier-Besson was 'fotografie een messteek, maar schilderen mediteren.' Nog specialer is het dat in het boek ook wat snapshots van de meester zelf staan. Dit terwijl hij ook wel bekend stond als 'hij die niet gefotografeerd wil worden'. (JL)

    • Jan Meijroos