www.nrc.nl

Nextlog. Dat is raar, als je als journalist opeens belandt aan de andere kant van de microfoon. Op zijn weblog doet next-redactiechef Hans Nijenhuis (foto) verslag van zijn optreden in de media de afgelopen dagen. “Ik heb heel vaak fotografen, radio- en tv-ploegen aan het werk gezien, als verslaggever, als politiek redacteur, als correspondent, meestal met het notitieblokje bij de hand voor het geval de geïnterviewde nog iets behartigenswaardigs zou zeggen. Soms vroeg ik me wel even af hoe die zich zou moeten voelen, met al die lenzen en lampen op zich gericht - maar nooit heel lang. Het hoorde immers bij het vak: moest hij maar niet bij de brandweer gaan, in de politiek actief zijn of in Tsjetsjenië wonen.

B.R. (Ben) BOT (1937),minister van Buitenlandse Zaken.foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Den Haag, 21 december 20052005 Mentzel, Vincent

Nu weet ik hoe het voelt: het is bekeken worden in plaats van kijken. Het is afhankelijk zijn in plaats van je lot in eigen handen hebben. Het streelt je ijdelheid (zou mijn moeder kijken?), het voedt je angst (hoe gaan ze het monteren?), het schept schuldgevoel (de redactie werkt en ik sta daar maar te praten).“

www.nrc.nl/nextlog

Weblog Europa. Kees Versteegh schrijft in zijn weblog over Europese zaken: “De tour van Bernard Bot (foto) langs het bedrijfsleven gaat door. Gisteren schreef ik over de toespraak van de minister van Buitenlandse Zaken voor het bedrijfsleven, afgelopen maandag. Daarin riep hij bedrijven op om zich wat meer van hun Europese kant te laten zien.

In dezelfde lijn ligt een vraaggesprekje met Bot in het laatste nummer van Forum, het vakblad van werkgeversvereniging VNO-NCW. De kop boven het interview laat aan duidelijkheid niets te wensen over: Onze boterham wordt in Europa belegd.“

www.nrc.nl/weblogeuropa