Verpleegkundige Lucia de B. blijft in gevangenis

De Haagse verpleegkundige Lucia de B. moet in de gevangenis blijven. De Hoge Raad heeft gisteren gezegd dat het hof in Den Haag haar terecht voor zeven moorden op patiënten (kinderen en bejaarden) heeft veroordeeld. Alleen de straf die ze opgelegd kreeg - levenslang én tbs met dwangverpleging - zal opnieuw worden beoordeeld.

De Hoge Raad vindt dat de combinatie van levenslang en tbs niet kan. Het hof in Amsterdam moet nu zeggen wat de straf wel moet zijn: óf levenslang óf een kortere gevangenisstraf en daarna gedwongen opname in een tbs-kliniek.

Het hof in Den Haag had Lucia de B. in juni 2004 die straf opgelegd om te voorkomen dat ze ooit nog zou terugkeren in de samenleving. De moorden die ze had gepleegd waren volgens de rechters zo schokkend en meedogenloos dat het onmogelijk moest worden gemaakt dat ze bijvoorbeeld door gratieverlening vrij zou komen. Lucia de B. koos volgens het hof met opzet jonge kinderen en oude mensen als haar slachtoffers. Die zouden haar niet kunnen verraden. Ze vergiftigde hen met verschillende soorten medicijnen.

Lucia de B.'s advocaten hadden bij de Hoge Raad geklaagd over de bewijsvoering voor de moorden. De rechters hadden gebruik gemaakt van het zogenaamde schakelbewijs. Als er voor één moord een bewijs is, maar voor zes andere niet, dan kan dat ene bewijs toch gelden voor die andere moorden. Dat deugde volgens de advocaten niet. Maar de Hoge Raad heeft die klacht verworpen.

Een van Lucia de B.'s advocaten, Stijn Franken, zegt dat hij alles in het werk zal stellen om de veroordeling van Lucia de B. alsnog ongedaan te maken. Hij is ervan overtuigd dat ze onterecht in de gevangenis zit.

Stijn Franken, die ook hoogleraar strafrecht is in Utrecht, wil weer naar de Hoge Raad gaan, met nieuwe feiten. De zaak moet helemaal over worden gedaan, vindt hij. Hij weet alleen nog niet wanneer hij dat kan doen. Waarschijnlijk moet hij nu eerst wachten tot het hof in Amsterdam uitspraak heeft gedaan over de straf voor Lucia de B.