Van miljonairs tot krantenjongens

Maastricht, 1 maart 2006. Het carnaval is ten einde. Schoonmakers spuiten bierglazen en serpentines van het Vrijthof. Ziene Hoegen Hoeglöstigheid Prins Norbert I bergt zijn steek op en laat het bestuur van de stad weer over aan burgemeester Leers.

Een andere ambtsdrager, Léon Frissen, ontwaakt laat in de ochtend, wrijft z'n ogen uit en denkt met een brede glimlach terug aan de polonaise die hij een paar dagen terug liep met drie ministers.

“Maar weer aan het werk“, peinst Frissen met zijn nog wat benevelde hoofd. “Ik ben al weer acht maanden Gouverneur van Limburg maar de meeste Nederlanders denken nog steeds dat Berend van Voorst tot Voorst er zit.“

Hij schrikt van de gedachte.

Wat staat er op de agenda? Wat scoort? Hoe krijg ik de provincie weer op de kaart? Hoe kom ik zelf weer eens in de krant?

De krant? Ja, de krant! Hebben wij niet twee kranten in Limburg, in grote problemen?

Frissen slaat zijn knipselmap open en leest de berichten van begin januari terug: “Grote sanering bij Limburgse kranten“. Mediagroep Limburg wil een kwart van het personeel ontslaan bij Dagblad De Limburger en Limburgs Dagblad. Opnieuw is, in 2005, de oplage geslonken; tot een magere 200.000.

Moederconcern Telegraaf Media Groep heeft in december aangekondigd de twee kranten af te willen stoten. Onder meer de Gelderse uitgever Wegener, Concentra uit België en de Britse investeerder David Montgomery hebben belangstelling getoond.

“Oh nee“, denkt Frissen. “Niet wéér een uitgever van buiten de provincie.“ De gouverneur vreest het van Wegener bekende AD-scenario: samensmelting met een landelijke krant, waardoor de Limburgse identiteit verloren gaat. De Belgen zijn weliswaar Limburgs, maar van de verkeerde kant van de landsgrens.

Deze week verklapte Frissen met Limburgse miljonairs te hebben gesproken over behoud van de twee kranten voor Limburg. De provincie wil bijspringen als investeerders de overnamesom - geschat op 140 miljoen euro - niet kunnen ophoesten.

Als kortstondig commissaris bij industriebank Liof heeft Frissen ervaring met het stimuleren van de regionale economie. Maar welke miljonairs hebben trek in een anticyclisch media-avontuur?

Geld genoeg, in Limburg. Vastgoedmagnaat Henk Stienstra, oud-bouwbaron Leon Melchior, gokhallendrijvers Chris Hahnrahts en John Janshen, ex-krokettenkoning Marcel Mourmans. Ras-Limburger Frissen zal hen goed kennen.

Eén probleempje van juist culturele aard: de meeste Limburgse rijkaards wonen vlak over de grens in België.

    • Philip de Witt Wijnen