Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage over de manier waarop in Engeland het supportersgeweld bij voetbalwedstrijden wordt aangepakt. Door de invoering van een speciale voetbalwet in 2000, waardoor rechters krachtig konden ingrijpen, is dat inmiddels sterk teruggedrongen. Ook in Nederland komt nu meer politieke steun voor de invoering van een speciale voetbalwet. Verder aandacht voor het sociale gezicht van het CDA, de partij die bij de gemeenteraadsverkiezingen een behoorlijke klap kreeg. Ned.1, 20.30-21.00u.

De documentaire Bløf in Bhutan, Rockin’ the Himalayan Kingdom van Dorji Wanchuk volgt de Nederlandse rockband tijdens hun bezoek aan het koninkrijk Bhutan. Hij maakte in samenwerking met de jongerenomroep LLiNK een film over de versmelting van eigentijdse klanken van Bløfs voorman Paskal Jakobsen met de traditionele klanken van volkszanger Jigme Drukpa. Ned.3, 23.00-24.00u.

Nova. Verslag van de openbare gesprekken met psychologen, psychiaters, rechters, advocaten en reclasseringsmedewerkers in de Tweede Kamer. Verder een kinderontvoering in Tunesië en aandacht voor de vraag of het erg is als de beroepsbevolking binnen vijf jaar minder wordt. Ned.3, 22.20-23.00u.

documentaire

Een klasse apart: Arbeid. Slot van een drieluik over de begeleiding van leerlingen met een verstandelijke beperking op de Kingmaschool in Amsterdam. In deze aflevering worden de leerlingen begeleid in het vinden van passend werk als schoonmaker, in de detailhandel of in de horeca. Ned.3, 20.25-21.25u.

Animal park: Wild in Africa. Verslag van een safari in Namibië, waar kameelpatrouilles worden ingezet om de met uitsterven bedreigde zwarte neushoorn te helpen. BBC2, 19.00-19.30u.

Innovation: Building to extremes. Na de aanslagen op het WTC van 11 september 2001 in New York ontstond er een verhit debat over het ontwerp en de ondergang van de torens en hoe dit voorkomen kan worden. National Geographic, 22.00-23.00u.

Profiel: Het duistere leven van Joop L. Eerste aflevering van een nieuwe reeks profielen met een portret van Joop L., de man die twintig jaar lang een duister dubbelleven leidde. Een gelukkige huisvader, geliefd als onderwijzer en voetbaltrainer. Maar na zijn zelfmoord toonde L. zijn andere gezicht: Hij bleek een moordenaar en kinderverkrachter. Tot verbijstering van zijn omgeving. Ned.1, 22.20-23.00u.

Wie vermoordde... Julius Caesar? Herhaling uit 2004 van een serie oudheidkundige detectives met vanavond aandacht voor Julius Caesar, die in 44 v. Chr. werd neergestoken door leden van de senaat. Onderzoeker kolonel Luciano Garofano van de Carabinieri reconstrueert de moord. Garofano's uitgebreide ervaringen met moordzaken in de onderwereld, oude informatiebronnen en studies van de oude locaties in Rome hielpen hem bij zijn onderzoek. Hij vroeg zich af waarom het stoffelijk overschot van de keizer 23 steekwonden vertoonde, die nauwelijks schade hadden toegebracht. En waarom er één fatale steek was. Ned.1, 23.00-23.55u.

Expedition ins Gehirn: Gedächtnis-Giganten. Eerste aflevering van een drieluik over de werking van de menselijke hersens. Orlando werd op 10-jarige leeftijd op zijn slaap geraakt met een basebal. Sindsdien herinnert hij zich ieder detail van elke dag. Hoe werkt het geheugen, welke “filters' zorgen ervoor welke gedachten we opslaan? Volgens professor Gerhard Roth slaan we álle zintuiglijke indrukken op. ARD, 23.15-24.00u.

What in the world. In deze aflevering over globalisering en armoede in de wereld vertellen Mercedes Lopez Zapata en Darling Munguia uit Nicaragua over familiegeweld. Volgens de Verenigde Naties is geweld tegen vrouwen de meest voorkomende schending van de universele rechten van de mens. Er is overtuigend bewijs dat vooral mannen verantwoordelijk zijn voor dit geweld. Ned.3, 0.30-1.00u.

praatprogramma

Max en Catherine. Onder andere een gesprek met de Vlaamse seksuologe en presentatrice Goedele Liekens. Ned.1, 17.35-18.30u.

De wereld draait door. Gast is Ger Beukenkamp over zijn toneelstuk waarin Mohammed B. de moordenaar van Theo van Gogh en de moordenaar van politicus Pim Fortuyn Volkert van der G. elkaar ontmoeten. Ook fotograaf Hans van der Meer, die vijf jaar lang amateurvoetbalvelden in Europa fotografeerde. Ned.3, 19.00-19.50u.

Jong. Eerste aflevering van de tiende reeks waarin jonge mensen aan het woord komen die ondanks hun beperkingen of tegenslagen er alles aan doen positief in het leven te staan. Vanavond met de verhalen van Saskia en Daniëlle, die een relatie hebben met een uitgeprocedeerde asielzoeker. Ze vertellen over de strijd om hun geliefde bij zich te houden, de onmogelijke eisen en de blijvende onzekerheid. Ned.1, 19.30-20.00u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met presentatrice Astrid Joosten over plastische chirurgie in de omroepwereld en haar programma's Zestien miljoen rechters en de quiz Twee voor twaalf. Verder misdaadjournalist Bas van Hout over de pro forma-zitting van de Rotterdamse rechtbank tegen Mink K. in verband met omkooppogingen van politieambtenaren en de moord op een drugshandelaar. Talpa, 23.05-0.15u.

informatief

Ministers terug op de werkvloer. Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk van Hoof gaat in deze aflevering onder meer voor een dag als arbeidsinspecteur bij een slachterij aan de slag. Zie ook pagina 22. Ned.3, 19.50-20.25u.