Tamil Tijgers persen Tamils in diaspora af voor “finale oorlog'

De Tamil Tijgers persen Tamils die buiten Sri Lanka wonen in toenemende mate af, om zo een onafhankelijkheidsoorlog te financieren. Dat schrijft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in een vandaag verschenen onderzoek naar de Tamil-diaspora.

De burgeroorlog in Sri Lanka, waarin de rebellenbeweging Tamil Tijgers twintig jaar tegen de Singalese regering gevochten hebben voor een eigen staat in het noorden en oosten van het eiland, heeft een diaspora van tussen 600.000 en 800.000 Tamils opgeleverd, schat HRW. Bijna de helft van hen woont in Canada en het Verenigd Koninkrijk. Andere grote Tamilgemeenschappen zijn in Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en Australië.

In 2002 kwam in Sri Lanka een staakt-het-vuren tot stand, dat sindsdien door beide partijen veelvuldig is geschonden. Volgens sommigen gebruiken de Tijgers de wapenstilstand om zich te herbewapenen en een nieuwe oorlog voor te bereiden. Het geweld laaide op na de verkiezing van president Rajapakse, vorig jaar november. Er vielen zeker 120 slachtoffers, meest militairen en politieagenten. Vorige maand spraken de partijen af het akkoord weer in acht te nemen. Veel Tamils buiten Sri Lanka sympathiseren met de strijd van de Tijgers, en sommigen steunen die actief.

HRW sprak met Tamils in Toronto, Londen, Genève en Düsseldorf. Die vertelden hoe sinds afgelopen december Tijgers bij hen aan de deur kwamen om vaak aanzienlijke bedragen te vragen voor een “finale oorlog“. Degenen die niet wilden meewerken, kregen te maken met dreigementen en een enkele keer geweld. Hun werd verteld dat ze niet naar hun families in Sri Lanka zouden kunnen terugkeren en dat de Tijgers “met hen zouden afrekenen“. Ook zijn familieleden bedreigd.

In Canada werden veel families onder druk gezet om een bedrag tussen 2.500 en 5.000 Canadese dollars te betalen. Velen gaven hier aan toe. Degenen die zeiden niet te kunnen betalen, werden verder onder druk gezet om leningen aan te gaan of een extra hypotheek te nemen. Een werkloze Tamil vertelde HRW dat de Tijgers hem opdroegen om te sparen door dagelijks een maaltijd over te slaan.