Stunt Ajax blijft uit

Adriano mist in eerste helft nog strafschop voor Internazionale.

Ajax moet nu via play-offs voorronde van Champions League proberen te halen.

... maar Stankovic beslist het duel in de 57ste minuut. Foto AFP Inter Milan's midfielder Dejan stankovic of Serbia and Montenegro celebrates after scoring against Ajax during their Champions League football match at San Siro Stadium in Milan, 14 March 2006. AFP PHOTO / PACO SERINELLI AFP

Het wonder dat Ajax in het Giuseppe Meazza Stadion nodig had bleef uit. Zoals vooraf verwacht, werd gisteravond de laatste Nederlandse deelnemer in de Champions League uitgeschakeld. Internazionale won het thuisduel met 1-0, nadat de heenwedstrijd drie weken geleden in Amsterdam in 2-2 was geëindigd. De Italianen spelen op woensdag 29 maart en op 4 april in de kwartfinales tegen het Spaanse Villarreal. Ajax kan zich op gaan maken voor de halve finale in de nationale beker volgende week tegen Roda JC. Om volgend seizoen opnieuw in de Champions League uit te kunnen komen, zal Ajax eerst de play-offs van de eredivisie moeten winnen. Daarna volgt dan nog een voorronde voor het prestigieuze Europese voetbaltoernooi.

Het seizoen dat voor Ajax in de nationale competitie zo teleurstellend verloopt, kreeg nog een beetje glans door het internationale succes. De grote winst boekte Ajax tijdens de loting voor het Europese toernooi. In verreweg de zwakste poule van de Champions League wist de vice-kampioen uit Nederland zich voor Thun en Sparta Praag te plaatsen voor de achtste finales. Samen met PSV behoorde de Amsterdamse club tot de “kleintjes' van de zestien overgebleven deelnemers.

Ajax begon drie weken geleden dan ook als grote underdog aan de strijd met Inter Milaan. Na een opvallend sterke eerste helft van de heenwedstrijd waarin de ploeg met 2-0 voorkwam, stelde Inter na rust met twee tegentreffers orde op zaken. Ajax stond gisteren voor een vrijwel onmogelijke missie in de wedstrijd die een week later werd gespeeld omdat AC Milan vorige week thuis in hetzelfde stadion aantrad tegen Bayern München. Tijdens de loting van vorige week vrijdag werd Villarreal al aan Internazionale gekoppeld. Met de theoretische mogelijkheid dat Ajax in Milaan zou kunnen stunten werd kennelijk geen rekening gehouden.

In de eerste helft had Ajax weinig tot niets in te brengen tegen Internazionale. Al na twee minuten kreeg Luís Figo de eerste kans voor de Italianen, maar de inzet van de Portugees ging over het doel van Maarten Stekelenburg. Tien minuten later knalde de Nigeriaanse aanvaller Obafemi Martins tegen de lat. Na 27 minuten leek de hoop van het wankelende Ajax voorbij toen scheidsrechter Peter Fröjdfeldt een strafschop gaf aan Inter Milaan. De Zweed bestrafte een handsbal van Ajax-captain Olaf Lindenbergh die met zijn rechterarm een voorzet van Dejan Stankovic blokkeerde. De Braziliaanse spits Adriano schoot van elf meter de bal met zijn linkervoet op knullige wijze naast.

Acht minuten voor rust dacht Ajax aanspraak te kunnen maken op een strafschop, maar de arbiter bestrafte een “aangeschoten handsbal' van Marco Materazzi niet. Na een klein uur spelen besliste Stankovic met een prachtig afstandsschot de ongelijke strijd. De manier waarop de Serviër met één beweging Ajacied Hedwiges Maduro uitspeelde, was tekenend. Op alle fronten kwam Ajax tegen Inter Milaan kwaliteit tekort. Na het enige doelpunt speelde de formatie van Roberto Mancini het duel rustig uit. Ook Ajax geloofde toen niet meer in een “mirakel van Milaan'.