Spanje bereidt zich voor op vogelgriep

Biologen nemen een monster van een trekvogel in het nationaal park van Albufera op het Spaanse eiland Mallorca. Ze controleren het dier op het H5N1-virus, dat de voor mensen gevaarlijke variant van vogelgriep kan veroorzaken.

Spanje bereidt zich voor op vogelgriep Albufera. Biologen nemen een monster van een trekvogel in het nationaal park van Albufera op het Spaanse eiland Mallorca. Ze controleren het dier op het H5N1-virus, dat de voor mensen gevaarlijke variant van vogelgriep kan veroorzaken. De Spaanse overheid heeft grootscheepse maatregelen getroffen om te voorkomen dat de vogelgriep het vasteland bereikt. In de lente trekken honderden miljoenen vogels van Afrika naar Europa, veelal via de Spaanse eilanden. De grote trek wordt over twee tot drie weken verwacht. De vogels komen onder meer uit Nigeria, waar een aantal weken geleden in het noorden het H5N1-virus werd ontdekt. De Nigeriaanse overheid was onvoldoende in staat maatregelen te nemen om het virus een halt toe te roepen. In verschillende Europese landen zijn al vogels aangetroffen die met het H5N1-virus waren besmet. In Spanje vooralsnog niet. Foto AFP/Jaime Reina. Two biologists take samples of a bird at the Natural's Park of Albufera, on Mallorca Island, Spain, 14 March 2006. Hundreds of millions of bird migrate in the spring from Africa to Europe. Spain will be particulary exposed to possible cases of bird flu in migrating birds returning from Africa in the coming weeks. AFP PHOTO/ Jaime REINA. AFP

De Spaanse overheid heeft grootscheepse maatregelen getroffen om te voorkomen dat de vogelgriep het vasteland bereikt. In de lente trekken honderden miljoenen vogels van Afrika naar Europa, veelal via de Spaanse eilanden. De grote trek wordt over twee tot drie weken verwacht.

De vogels komen onder meer uit Nigeria, waar een aantal weken geleden in het noorden het H5N1-virus werd ontdekt. De Nigeriaanse overheid was onvoldoende in staat maatregelen te nemen om het virus een halt toe te roepen.

In verschillende Europese landen zijn al vogels aangetroffen die met het H5N1-virus waren besmet. In Spanje vooralsnog niet.