“Rob Houwer misleidde financiers'

Filmproducent Rob Houwer heeft een valse voorstelling van zaken gegeven van de financiering van de speelfilm Soldaat van Oranje 2. Dit schrijft Vrij Nederland in een reconstructie die vandaag in het weekblad verschijnt.

Houwer zou een substantieel geldbedrag via een zogenaamd onafhankelijke distributiegarantie, zelf hebben gegarandeerd. Dat is de voornaamste reden dat het grote filmproject (budget 26 miljoen gulden, bijna 12 miljoen euro) in 2002 is afgeblazen, waardoor particuliere beleggers werden gedupeerd, aldus Vrij Nederland.

Soldaat van Oranje 2 moest het vervolg worden op de succesvolle film uit 1977, die werd geregisseerd door Paul Verhoeven. Om een groot budget te krijgen, was de financiering voor deel 2 opgebouwd rond de fiscaal aantrekkelijke rechtsvorm van de commanditaire vennootschap (cv). Daarin kunnen particuliere investeerders “aandelen' in een film nemen tegen gunstige fiscale voorwaarden.

De financiering van de film was mede gestoeld op de garantie die een Duitse filmdistributeur, Atlas film, had verstrekt aan Houwers filmbedrijf. Atlas film, gevestigd in München, had eerder de rechten van Houwer-films gekocht, zoals De kleine blonde dood en De zeemeerman. Dit bedrijf verklaarde dat het met Soldaat van Oranje 2 elf miljoen gulden (bijna 5 miljoen euro) zou verdienen en garandeerde dat geld aan de cv, waarmee de financiële constructie rond was.

Vrij Nederland heeft de hand weten te leggen op een annex aan dat contract van Atlas en Houwer. In de “annex a' belooft Houwer dat hij Atlas film het verschil zal terugbetalen als in twee jaar tijd die elf miljoen gulden niet was terugverdiend.

Daarmee stond Houwer in feite zelf garant voor het welslagen van zijn film. In de cv-constructie is de garantie van een niet aan de producent gelieerd distributiebedrijf juist bedoeld om de marktpotentie van een filmproject te bewijzen. Houwer wil niet inhoudelijk reageren op de publicatie.

In Vrij Nederland wordt Garth Thomas van het Britse bedrijf Film Finance aangehaald. Dat bedrijf verzekert filmprojecten en die verzekering is voor de cv-constructie onontbeerlijk. Houwer had de financiers van Soldaat van Oranje 2 film beloofd voor deze verzekering te zullen zorgen, maar heeft die nooit afgesloten. Thomas, door Vrij Nederland op de hoogte gebracht van de annex, zegt: “Ik zou daar nooit akkoord mee zijn gegaan.“

Toen Houwer in mei 2002 nog steeds geen verzekering had afgesloten voor zijn filmproject, eisten de financiers het geld terug. Zij beschuldigden Houwer ervan dat hij zijn contractuele verplichtingen niet na was gekomen. Formeel was dat onjuist en de rechter stelde de financiers dan ook in juni 2002 in het ongelijk. Uiteindelijk troffen financiers en Houwer een schikking, waarbij Houwer een miljoen euro kreeg, naar eigen zeggen mede om door hem reeds ingeschakelde crewleden te kunnen betalen. De Belgische art-director Hubert Pouille en de Nederlandse cameraman Jules van den Steenhoven waren al voor de film aan het werk, maar zijn nooit door Houwer betaald, zo lieten beiden gisteren telefonisch weten.

Van den Steenhoven heeft het “comité van aanbeveling' van Soldaat van Oranje 2 benaderd, de (oud-)politici Ed. van Thijn, Hans Wiegel, Elco Brinkman en Rense Koopmans, met het verzoek te bemiddelen. De leden van dit comité hebben van Houwer ieder 10.000 gulden gekregen om hun naam aan de film te verbinden. Ed. van Thijn liet vanochtend weten dat het comité “diverse malen bijeen is geweest“. Op het verzoek tot bemiddeling hebben zij niet gereageerd, aldus Van den Steenhoven.