Ribeye met aubergine

Voor 2 tot 3 personen:

3 kleine, langwerpige aubergines, circa 350 gram totaalgewicht

plantaardige olie voor het bestrijken

zout en versgemalen zwarte peper

4 grote tenen knoflook

1 grote rode en 1 grote groene verse chilipeper

2 grote lente-uitjes

300 gram runder-ribeye

3 eetlepels plantaardige olie voor het roerbakken

2 eetlepels vissaus

1 eetlepel kristalsuiker

grote handvol grof gehakte verse koriander;

gebakken, gedroogde kokos met gebakken pinda's, voor het serveren (zie inleiding)

U kunt het vlees desgewenst 20 tot 30 minuten in het vriesvak zetten, zodat het iets steviger wordt en daardoor makkelijker in dunne plakken te snijden is. Het kokos-pindamengsel is kant-en-klaar verkrijgbaar bij goed gesorteerde oosterse toko's en Indonesische afhaalwinkels.

Snijd de aubergines bij en snijd ze dan in de lengte in dunne plakken. Bestrijk de plakken aan beide kanten met plantaardige olie en grilleer ze onder de grill of in een geribbelde grillpan tot ze goudbruin en gaar zijn. Bestrooi ze met zout en peper en zet weg.

Pel de tenen knoflook, snijd ze in de lengte doormidden en verwijder zo nodig de groene kiem. Hak de knoflook fijn, doe in een kleine kom en zet weg. Snijd de chilipepers in de lengte doormidden als u het zaad wilt verwijderen. Verwijder het zaad en snijd de pepers in dunne plakjes. Snijd anders de hele chilipepers in dunne plakjes. Doe in een kleine kom en zet weg. Snijd de lente-uitjes bij en snijd ze in dunne plakjes. Doe in een kleine kom en zet weg.

Snijd het vlees in dunne plakken. Snijd te grote plakken in tweeën. Verhit een wok op een middelhoog vuur tot hij heet is. Giet er de 3 eetlepels plantaardige olie in. Kantel de wok zodat de olie er in uitvloeit en laat even verhitten.

Doe er de knoflook in en roerbak 20 tot 30 seconden tot die goudgeel wordt. Voeg het vlees toe en roerbak 1 tot 2 minuten tot het vlees net niet meer rood is.

Voeg de gegrilde aubergine, chilipepers, vissaus, suiker en wat zout toe. Roerbak 1 tot 2 minuten tot het vlees rosé gebakken en de saus licht stroperig is. Schep er de lente-uitjes door en dien op met rijstnoedels, mie of rijst. Garneer met verse koriander en het kokos-pindamengsel.

Morgen: smeuïge polenta.

    • Kim Maclean