“Protectionisme? Dat is volledig absurd'

De Franse president, Jacques Chirac, heeft de beschuldiging dat Frankrijk protectionistisch is met klem bestreden. “Dat is volledig absurd“, aldus Chirac gisteren na afloop van de halfjaarlijkse Frans-Duitse top, dit keer in Berlijn.

Volgens Chirac zijn de buitenlandse investeringen in Frankrijk, gerelateerd aan het bruto binnenlands product, twee keer zo hoog als in Duitsland en zelfs drie keer zo hoog als in Italië. “Er klopt iets niet als men Frankrijk van protectionisme beschuldigt“, aldus Chirac. De Duitse bondskanselier, Angela Merkel, verklaarde dat haar Franse gast haar “verrast“ had met deze cijfers.

Frankrijk kondigde eind vorige maand aan om de Franse energiebedrijven Gaz de France en Suez met elkaar te laten fuseren om zo een overname van Suez door het Italiaanse energiebedrijf Enel te voorkomen. De manoeuvre maakte zowel in Italië als in Duitsland een bombardement aan kritiek los. Het Duitse energiebedrijf Eon had immers net een miljardenbod gedaan op het Spaanse energiebedrijf Endesa.

De Duitse minister van Economische Zaken, Michael Glos (CSU), verweet Frankrijk “industrieel patriottisme“. Vervolgens had de chef van Merkels kanselarij, Thomas de Mazière, Frankrijk beschuldigd de Europese wetgeving te overtreden.