Presenteren is durven

Onzeker? Een workshop presentatie biedt hulp

Uitstraling en uiterlijk kunnen niet zonder elkaar

“Wie durft er te gaan staan?“ Uitdagend kijkt Jeanette Diepenbroek de zaal in. “Kom op. Presenteren is durven.“ Een blonde vrouw in een getailleerd donker pak springt uit haar stoel. Als zij staat volgen de anderen. Eerst nog schuchter komen ze één voor één overeind, tot juist niemand meer durft te blijven zitten. “Was dat nu zo moeilijk?“ Braaf schudt de klas van nee.

Diepenbroek, directeur van communicatiebedrijf ProCongress, geeft workshops Express yourself for success, ofwel: hoe verbeter ik mijn persoonlijke uitstraling? Daarbij gaat het om uiterlijk, maar ook om lichaamstaal en het verhaal dat je te vertellen hebt. Op de Nationale Carrièrebeurs in Amsterdam is vijftig man op de cursus afgekomen. Martijn van Zweden, pas afgestudeerd jurist uit Nijmegen, vindt de workshop hard nodig. “Ik ben veel te zenuwachtig voor zakelijke contacten. Ik weet niet wat ik aan moet en hoe ik moet zorgen dat ik opval. Mijn nek uitsteken heb ik altijd eng gevonden. Ik ben verlegen, dat kan niet als jurist.“

Hij is niet de enige. Volgens Diepenbroek zijn Nederlanders te bang om iets fout te doen als ze zich moeten presenteren. Of dat nu in een sollicitatiegesprek is, bij een zakendiner of wanneer ze moeten spreken in het openbaar. “Je moet trouw blijven aan jezelf, maar je mag best een beetje overdrijven. Als je doet alsof je plezier hebt, krijgt je het vanzelf ook echt. Dat komt over op je publiek.“

Diepenbroek leidt de zaal door de do's en don'ts. Zo is een zelfverzekerde stem een belangrijk instrument. “Probeer als vrouw niet opeens heel laag te praten om indruk te maken. Je bent Margaret Thatcher niet.“ Ook moet je een goede elevator pitch hebben. Als je opeens met de hoogste baas van het bedrijf van je dromen in een lift staat, moet je jezelf in dertig seconden kunnen aanprijzen. “Hou het kort. Bedenk waar je plezier in hebt en zeg dat zo gewoon mogelijk.“ Hoe beter de elevator pitch in je hoofd zit, hoe meer kans je hebt dat je op dat ene moment het juiste weet te zeggen.

Voor een goede persoonlijke presentatie is de juiste kleding belangrijk. “Uiterlijk en uitstraling kunnen niet zonder elkaar. Alleen oppervlakkige mensen hechten geen belang aan hun uiterlijk“, vindt de workshopleidster. “Je kunt beter té gekleed zijn dan niet gekleed genoeg.“ Modeontwerpster Marijn Schrieken , die meewerkt aan Diepenbroeks workshops, is het daar niet mee eens. “Regel één is dat je kleding laat zien wie jij bent, maar wat je draagt hangt erg af van de bedrijfscultuur.“

Schrieken heeft een paar tips voor zakelijk kleden. “Korte rokjes of felle kleuren als hardgeel kunnen niet. Ordinair is nooit goed. Voor dames is een antracietkleurig pak een goede investering. Het liefst met opvallende accessoires. Hoge hakken onder een rok kunnen niet. Onder een broek kun je niet hoog genoeg gaan.“

Voor heren zijn de ongeschreven regels van het kleden strenger. “Een donkerblauw pak met een roze das of roze overhemd is mooi. Opzichtige krijtstrepen kunnen weer niet, die zijn te patserig. Een goede leren tas staat ook goed.“ Diepenbroek heeft zich aan de code gehouden. Een rustig antraciet pak, hoge hakken en een opvallende parelketting. Daar kunnen de nette, in ingetogen zwart en bruin geklede jonge mannen en vrouwen in de zaal nog wat van leren.

    • Janna Laeven