Play-off verliest Intertoto-bewijs

Nederland mag komend voetbalseizoen slechts één club laten deelnemen aan de Europese Intertotocompetitie. De Nederlandse voetbalbond (KNVB) had gehoopt op twee deelnemersbewijzen. De startplaats in de Intertoto is een van de prijzen bij de nationale play-offs die aan het eind van dit seizoen voor het eerst plaatsvinden.

Nu Nederland slechts één Intertotobewijs heeft, stelt de Eredivisie (ECV) vermoedelijk een geldbedrag als prijs ter beschikking. Het zou om 400.000 euro gaan , maar over het precieze bedrag moeten de clubs nog een beslissing nemen.

De KNVB had nog lang hoop op een tweede plaats, maar gisteren werd duidelijk dat Andorra die plaats krijgt toegewezen. Tot dit seizoen schreven clubs zich op vrijwillige basis in voor de Intertoto: nu is dat verplicht.

Met de duidelijkheid over het kwijtraken van de Intertoto-plaats, ligt het verdere verloop van de play-offs nog niet helemaal vast. Wanneer Roda JC, dat volgende week in de halve finale van de beker tegen Ajax uitkomt, de beker wint of de bekerfinale haalt en de vermoedelijke landskampioen PSV ontmoet, krijgt Roda JC rechtstreeks toegang tot de UEFA Cup. Daardoor verliest de nieuwe nacompetitie een UEFA Cup-plaats. kwijt.

Dat zorgt er weer voor dat de club die in de reguliere competitie als tweede eindigt, bij verlies van alle play-offswedstrijden uiteindelijk in de Intertoto-competitie belandt. Een ander gevolg is dan ook dat de nummers tien tot en met dertien van de eredivisie alleen nog play-offwedstrijden spelen om de geldprijs.

Volgende week beslist de UEFA over een nieuwe regeling, waardoor een winnaar van de Champions League in het volgende seizoen altijd recht heeft op een plaats in die Europese competitie. In het huidige voorstel heeft dat voor de Nederlandse play-offs geen consequenties omdat er voor Nederland in dat geval een startbewijs bij komt. Alleen voor de landen die al vier startbewijzen hebben (zoals Engeland) zou dat wel gevolgen kunnen hebben: als bijvoorbeeld Arsenal (nu zevende plaats) de Champions League wint, verliest de nummer vier van de competitie (Tottenham) de kans om zich te plaatsen.