Pandemie onder mensen nog ver weg

In ons land dreigt een vogelgriepuitbraak, hetgeen voor de pluimveesector een ramp zou zijn. Maar van een grieppandemie onder mensen is nog geen sprake en het kan nog best vijf of tien jaar duren voor het zover is.

Veiligheid en gezondheid verkopen goed. Nieuws over de dreiging van een pandemie vindt dan ook gretig aftrek. Terwijl er voor mensen nog niets aan de hand is. Volkomen overbodig ligt er “Oseltamivir' (influenzaremmer, red.) in menig nachtkastje.

Te vroeg en te vaak communiceren over potentiële rampspoed maakt de overheid ongeloofwaardig. Communicatie moet op feiten zijn gebaseerd. Dat is precies wat wij nastreven. Via vraag en antwoord op internet voorzien we iedereen van de actuele informatie, Postbus 51 is opgetuigd, het ministerie van Landbouw heeft eigen informatielijnen en journalisten worden regelmatig geïnformeerd en op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen.

Informatie over wat men precíés moet doen bij een pandemie heeft pas zin op het moment dat het zover is.

    • Roel Coutinho