“Op het web moet je anoniem kunnen zijn'

Op het web moet je anoniem kunnen zijn. En de overheid moet dat recht op anonimiteit expliciet vastleggen. Dat stelt de jurist Anton Ekker in zijn proefschrift Anoniem communiceren: van drukpers tot weblog waarop hij gisteren promoveerde in Amsterdam. Ekker vindt dat het huidige kabinetsbeleid de mogelijkheden te veel inperkt om op anonieme wijze gebruik te maken van internet en e-mail: “Alles wat je doet op internet wordt geregistreerd en opgeslagen. Dat kan beperkend werken in de communicatie tussen burgers. Mensen uiten zich makkelijker als ze anoniem zijn, bijvoorbeeld slachtoffers van zedendelicten of verslaafden die op internet ervaringen willen uitwisselen.“

De anonimiteit wordt bedreigd door nieuwe technologie als internet, mobiele telefonie en biometrie. “Het hele dagelijks leven wordt vastgelegd“, zegt Ekker. “Internetgebruikers en mobiele bellers hebben nu niet genoeg mogelijkheden om zich te verzetten tegen het registreren en gebruiken van hun gegevens.“

Het proefschrift is te vinden op: www.dare.uva.nl/document/19656

    • Marie-José Klaver