Minder salaris, toch promotie

Naam: Loes de Ruiter Leeftijd: 30 Oude baan: Personeelsadviseur bij OOG onderwijsondersteuning in Amsterdam Nieuwe baan: Arbeidsdeskundige-in-opleiding bij arbodienst Tredin in Lelystad

Loes de Ruiter Foto Maurice Boyer Loes de Ruiter Foto NRC H'Blad, Maurice Boyer 060306 Boyer, Maurice

Waarom heb je deze stap gezet?

“Ik had het best naar mijn zin bij mijn oude baan, maar ik werkte er al een tijdje en ik kon er weinig meer leren. Toen ik had bedacht dat ik wel bij een arbodienst zou willen werken, ben ik rond gaan kijken. Deze sprong er echt uit. Ik kan hier veel leren en veel doen. Als ik mijn opleiding van negen maanden tot arbeidsdeskundige heb afgerond, zijn er weer nieuwe cursussen te volgen. De doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf zijn aantrekkelijk.“

Wat maakt je baan zo speciaal?

“Het leuke aan deze arbodienst is de manier van verzuimaanpak. Meestal wordt iemand die verzuimt meteen naar de bedrijfsarts gestuurd, terwijl veel problemen niet medisch van aard zijn. Bij ons komen zieke werknemers ook bij de arbeidsdeskundige. Die kijkt eerst naar andere dan medische oorzaken en stuurt die medewerkers daarna alleen als het nodig is door naar een bedrijfsarts. Bovendien heeft mijn nieuwe werkgever heeft een zeer idealistisch personeelsbeleid. Ze kijken heel goed naar wat werknemers willen en wat ze kunnen. Je hoeft ook niet alles in je eentje te doen. Je krijgt een mentor, aan wie je alles kunt vragen. Ik leer veel van mijn collega's. En zij op hun beurt weer van mij.“

Ga je erop vooruit?

“Ik zie mijn nieuwe baan als promotie, al ga ik er financieel voorlopig licht op achteruit. Daar staat tegenover dat mijn werkgever wel mijn opleiding vergoedt. Bovendien krijg ik nu een auto van de zaak, dat compenseert ook veel.“

Had je nog andere opties?

“Ik had wel al eerder gesolliciteerd op andere banen, maar ik werd nooit aangenomen. Ik ben in deze baan gerold door een open sollicitatie. Ik heb met de directeur en een paar andere leidinggevenden gesproken en het klikte wederzijds erg goed.“

Ben je al vaker van baan veranderd?

“Ik ben geen jobhopper, al is dit al mijn derde baan sinds ik in 2000 ben afgestudeerd als onderwijskundige. Ik heb eerst een jaartje onderzoek gedaan aan de universiteit, maar dat was niets voor mij. Bij mijn vorige werkgever heb ik bijna vijf jaar gewerkt. Ik denk dat ik ook nu wel een tijdje bij hetzelfde bedrijf ga blijven. Later zou ik iets met training en coaching willen gaan doen, maar voorlopig zit ik hier op mijn plek.“

Derk Walters

    • Derk Walters