Melig citeren uit romantische komedies

Wie de laatste tijd echt niets anders te doen heeft gehad dan in de bioscoop of op dvd alle slappe Amerikaanse romantische komedies bijhouden die er de afgelopen twee jaar zijn gemaakt, die heeft vast en zeker de tijd van zijn leven bij Date Movie. Het is een van die films die zijn bestaansrecht eraan ontleent dat hij alle hoogtepunten uit voornoemde romkoms nog eens op een rijtje zet. Maar dan met de melige knipoog van de filmische strandjutters die dit soort films assembleren en het uitgestreken gezicht van de lookalike-acteurs die er uiterst serieus in meespelen.

We herkennen slecht gelukte spiegelbeelden van de komieken Ben Stiller en Owen Wilson. We herkennen Jennifer Lopez uit de The Wedding Planner, maar dan met enorme ballonbillen. De film is er voor mensen die plat gaan voor dit soort humor.

Het is misschien wel een teken van volwassenheid van een filmcultuur. Dat er films worden gemaakt die alleen als doel hebben om andere films in de zeik te nemen. En dat daar dan vervolgens weer een markt voor is. Spoofs heten ze. En de Amerikaanse filmgeschiedenis heeft er een lange traditie in, met de Naked Gun-franchise of de Kentucky Fried Movie.

In Date Movie zitten verwijzingen naar zeker veertig andere films. Op de Internet Movie Data Base zijn ze in een lange lijst verzameld. Van Bridget Jones' s Diary en Kill Bill tot minder salonfähige films als The Wedding Crashers en 40 Year Old Virgin.

Het recept van de romantische komedie, de “date film', is zo Amerikaans als cheesecake of hamburgers. Dat hoef je de doelgroep niet meer uit te leggen. Dus hoeven de als regisseurs debuterende filmmakers Jason Freidberg en Aaron Seltzer, die hun trucjes leerden bij de Scary Movie-films, geen tijd te verspillen aan logica, karakter en plot. Girl meets boy, en de rest is lachen, gieren, brullen. Dat hoop je dan maar althans. Want als even de vonk niet overslaat is Date Movie zo bloedeloos, sloom, slecht getimed en slecht geïmiteerd dat je je niets anders dan kunt verbazen dat dit soort films überhaupt gemaakt kan worden.

Date Movie. Regie: Jason Freidberg en Aaron Seltzer. Met: Alyson Hannigan, Adam Campbell, Jennifer Coolidge. In: 40 bioscopen.

    • Dana Linssen