Meer onrust rond Franse arbeidswet

In Frankrijk is het protest tegen een omstreden nieuwe arbeidswet gisteren en vandaag opnieuw hoger opgelopen. Naar schatting 40.000 studenten en scholieren voeren nu actie op 57 universiteiten en een onbekend aantal scholen.

President Chirac heeft gisteren tijdens een bezoek in Duitsland zijn “onvoorwaardelijke steun“ uitgesproken aan premier Dominique de Villepin, die door het verzet onder groeiende druk staat. Vanavond zou hij een extra regeringsbijeenkomst beleggen om de situatie te bespreken.

In Parijs kwam het gisteren opnieuw tot gevechten tussen studenten en de oproerpolitie. Daarbij vielen negen gewonden en werden negen arrestaties verricht.

De actievoerders keren zich tegen een grotere bestaansonzekerheid van jongeren. De nieuwe wet maakt het voor werkgevers mogelijk jongeren onder de 26 jaar in de eerste twee jaar van een vast “contrat première embauche' (CPE) zonder opgaaf van redenen te ontslaan. Villepin wil daarmee de jeugdwerkeloosheid terugdringen. Deze behoort met 22 procent tot de hoogste in Europa.

Al enkele dagen werd verwacht dat president Chirac Villepin te hulp zou schieten. Hij deed dat op een persconferentie in Berlijn na de halfjaarlijkse gezamenlijke Frans-Duitse ministerraad. Het is ongebruikelijk dat de Franse president zich in het buitenland over binnenlandse politiek uitlaat.

Villepin was in Parijs achtergebleven om zich in het parlement te verdedigen op het wekelijkse vragenuurtje. Hij bracht de protesten daarin in verband met infiltratie door “extreem-linkse bivakmutsen“ in studentenvergaderingen.

Het CPE is al aangenomen door het parlement, waar regeringspartij UMP de meerderheid heeft. De socialistische oppositie vecht de wet aan bij het Constitutionele Hof omdat het CPE een aantasting zou zijn van de gelijke behandeling van werknemers. De leider van de centrumpartij UDF, François Bayrou, wil dat Chirac reageert door het parlement een nieuwe beslissing te vragen.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn nu zeventien universiteiten geheel geblokkeerd en twee gesloten: de Sorbonne nadat bezetters vorige week voor naar schatting ruim 500.000 euro schade aanrichtten, en de universiteit in Nanterre (Paris 10) uit vrees voor gevechten tussen voor- en tegenstanders van de blokkades.