Malle Sasja (2)

loek2.jpgNog wat over Malle Sasja. Ik onderschat hem niet. Hij greep de macht via een bureaucratenclan die hem als domme kolchozeboer zag. Minsk is nu bezaaid met hun gebeentes. Sasja mept, arresteert, nationaliseert, sluit en verbiedt, hij had zelfs doodseskaders in dienst. Ze schoten hun slachtoffers in het hart, niet in de nek, want dat geeft rommel en daar houden Wit-Russen niet van.
En toch is malle Sasja grappig. Russen leggen verzamelingen aan van zijn quotes, Loekasjenkismes. Vier jaar geleden vertaalde ik er een paar. ‘We bespraken deze kwestie in een kleine kring van zeer beperkte mensen’, ‘Ik garandeer op elke Wit-Russische eettafel echte, menselijke eieren’ (‘Eieren’ staan in Russisch slang voor testikels)
Lees dit verhelderende stuk over zijn speeches; hoe malle Sasja dorre Sovjetopsommingen opleukt met ratelende kletsverhalen als deze:

“The average life expectancy of our men is 10 years lower than that in developed countries. Soon [our] women will bear children of Western men, my dear ones…. There are several reasons for this [situation], but two of them are the most important. First, this is nonobservance of the healthy style of life: lack of physical exertion and overeating, particularly late at night. This is the main thing. And then we groan and moan and cannot breathe, weigh 130-150 kilograms and cannot walk, while women applaud Western men.”

Over beppen gesproken. Voor cartoons is malle Sasja minder geschikt. De respons op deze actie is zeer matig. Misschien ligt het aan zijn weinig inspirerende uiterlijk. Een doorsnee dorpsploert. De Lange Leegte.
Heeft Sasja vrienden? Jawel, in Moskou (hoewel dat meer familie is; Poetin behandelt hem als het debiele neefje dat hij nu eenmaal moet onderhouden, maar liever in de kelder zou opsluiten). En in de As van het Kwaad, en zelfs hier en daar in Europa.

    • Coen van Zwol