Madlib

Madlib is een van de belangrijkste hiphopproducers van de laatste jaren. Een fanatieke liefhebber van jazz, funk en soul die met elke productie de grenzen van het genre oprekt. Met zijn enorme productiviteit, ongebreidelde experimenteerdrang en desinteresse in de hitlijsten, maakt hij hiphop die de wetten van de jazz volgt. Of, beter gezegd, de wetteloosheid. Ook met dit album zal de luisteraar die gewend is aan meer traditionele hiphop zich vertwijfeld afvragen wanneer hij nu geacht wordt met het hoofd op en neer te schudden.

Op deze cd staan 35 instrumentale hiphopnummers van Madlib die eerder alleen op vinyl verkrijgbaar waren. Nummers van anderhalf, twee minuten. Met zoveel abrupte overgangen, vreemde dialogen en afgekapte zanglijntjes dat het regelmatig klinkt alsof iemand op een radio een kanaal aan het zoeken is. Madlib knipt, plakt en tovert met warme samples, bizarre effecten, gruizige gitaren, belletjes, fluitjes, gelach en geroezemoes, en weet steeds een volstrekt unieke sfeer neer te zetten.

Een briljant en progressief hoorspel waarbij de muziek zelf een verhaal vertelt. Een verhaal dat van de hak op de tak springt, dat wel.

Madlib - The Beat Konducta Vol.1-2 (Stones Throw/PIAS 499.2133.020)

    • Saul van Stapele