Leger Israel bestormt de gevangenis van Jericho

Met tanks, bulldozers en driehonderd soldaten heeft het Israëlische leger gisteren de gevangenis in het Palestijnse Jericho bestormd. Bij de actie vielen twee doden.

Doel was het arresteren van communistische gevangenen die verdacht worden van de moord op de Israëlische minister van Toerisme Rehavan Ze'evi in 2001. Onder hen bevindt zich Ahmed Saadat, leider van het Volksfront voor de bevrijding van Palestina. Na een belegering van negen uur gaf Saadat zich over.

Volgens regering en leger van Israël waren de Palestijnse president Abbas en de toekomstige Hamas-regering van plan Saadat, die in het parlement is gekozen, vrij te laten en stonden zij op het punt dat te doen. Abbas ontkende dit gisteren en zei dat hij niet van plan was afspraken met Israël en de VS over de gevangenhouding van Saadat en de andere vijf gevangenen te schenden.

De Israëlische actie in Jericho leidde vrijwel onmiddellijk tot grote onrust en wraakacties in de Palestijnse gebieden. Aanhangers van het Volksfront ontvoerden twee Australische leraren van de Amerikaanse school, twee Franse artsen van Médecine du Monde, een Zwitserse hulpverlener en een Engelse en Amerikaanse leraar. Drie van hen waren gisteravond weer vrijgelaten.

De gevangenis in de enclave Jericho stond vanwege de aanwezigheid van Saadat en de vijf andere verdachten van de moord onder toezicht van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Enkele uren voor de Israëlische actie trokken deze twee landen hun waarnemers onverwacht terug. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Straw verklaarde dat hun veiligheid niet langer was gegarandeerd.

Welke aanwijzingen er bestonden dat de waarnemers in het doorgaans zeer rustige en nagenoeg volledig omsingelde Jericho gevaar zouden lopen, werd niet gemeld. Wel zei Straw president Abbas te hebben gewaarschuwd. Europese diplomaten toonden zich zeer verrast door de Israëlische acties en de onaangekondigde terugtrekking van de waarnemers.

    • Oscar Garschagen