Lagere straffen in hoger beroep Clickfonds-zaak

Het gerechtshof in Amsterdam heeft de straffen voor twee hoofdverdachten in de Clickfonds-zaak drastisch verlaagd. Drie andere verdachten, voormalige medewerkers van een effectenkantoor, werden vrijgesproken.

De in Zwitserland wonende ex-vermogensbeheerder Dirk de Groot kreeg een jaar voorwaardelijk, oud-commissionair Adri Strating vier maanden voorwaardelijk. Eerder had het openbaar ministerie onvoorwaardelijke celstraffen en hoge geldboetes geëist. De twee waren in eerste aanleg door de rechtbank al veroordeeld tot geldboetes en (voorwaardelijke) gevangenisstraffen.

De Clickfonds-zaak is het onderzoek van het Amsterdamse Openbaar Ministerie uit 1997, dat ook bekend staat als de beursfraudezaak. Deze zaak schokte destijds de Amsterdamse financiële wereld vanwege diverse invallen en het oppakken van enkele mensen van naam en faam. Van de oorspronkelijke harde verdenkingen, zoals witwassen, voorwetenschap en frontrunning heeft Justitie uiteindelijk weinig hard kunnen maken. Bovendien werd het OM enkele malen niet ontvankelijk verklaard.

Het Clickfondsonderzoek bestaat uit een groot aantal zaken. De arresten tegen De Groot en Strating waren voorlopig de laatste processen. Zowel het OM als de betrokken raadslieden konden gisteren nog niet zeggen of ze in cassatie gaan bij de Hoge Raad.

Het gerechtshof oordeelde gisteren dat zowel De Groot als Strating zich schuldig heeft gemaakt aan medeplichtigheid bij belastingontduiking. Dat deden ze in een organisatie die onder meer gebruik maakte van zogenaamde subrekeningen.

De Groot fungeerde daarbij, in zijn functie als Treuhänder in Zwitserland, als een “stroman“, aldus het gerechtshof. Een en ander leidde tot “gestructureerde en duurzame belastingfraude''.

Er was ook harde kritiek op het OM vanwege de lange duur van het onderzoek en de vele onzorgvuldigheden. Zo werd een aantal bewijsmiddelen dat het OM uit Zwitserland had gehaald uitgesloten omdat de rechtshulpprocedure niet goed is doorlopen. Op een aantal aanklachten werden zowel Strating als De Groot bovendien vrijgesproken.

Dossier Clickfonds: www.nrc.nl/economie