Laatste omhelzing voor missie naar Uruzgan

Gisteren vertrokken de eerste dertig militairen naar de Afghaanse provincie Uruzgan zijn gisteren vertrokken. “We rijden echt niet alleen in open jeeps.“

Harm van der Have foto rien zilvold Defensie Leger Nederlandse missie Uruzgan Vredesmissies Zilvold, Rien

“Op de plaats... rust!“ roept kolonel Henk Morsink op de vliegbasis Eindhoven, waar gistermiddag de eerste dertig kwartiermakers vertrokken naar de Afghaanse provincie Uruzgan.

Veel rust zullen de Nederlandse militairen waarschijnlijk niet krijgen. De Nederlandse militairen krijgen te maken met de Taliban-strijders die nog aanwezig zijn in de provincie. Doel van de missie - die wordt gezien als een van de gevaarlijkste die door Nederland wordt uitgevoerd - is het zorgen voor stabiliteit en veiligheid in de Afghaanse provincie. Ook zullen de Nederlanders in samenwerking met de lokale bevolking hulpprojecten gaan opzetten.

De dertig kwartiermakers die gisteren zijn vertrokken, maken deel uit van de bijna duizend man sterke Deployment Task Force die als doel hebben om de kampementen op te bouwen voor de in totaal 1.200 militairen die rond augustus dit jaar zullen arriveren. Zij zullen eerst landen op de luchthaven bij Kandahar om daar hun basiskamp op te zetten.

Rond vier uur in de middag komen de eerste militairen op vliegbasis Eindhoven aan. In groenbruine pakken met loodzware tassen komen ze druppelsgewijs de vertrekhal binnen. Afscheid van familie is al genomen, hoewel er hier en daar toch nog een zus of moeder de terminal binnenglipt.

Een uur later staan de dertig militairen keurig in het gelid, wachtend op Dick Berlijn, de hoogste generaal binnen Defensie. Als hij plaatsneemt achter het spreekgestoelte, flitsen tientallen fotocamera's, televisiecamera's zoemen. “Deelname [aan deze missie, red.], is veelbesproken en heeft tot discussie geleid in de media“. Berlijn erkent de gevaren die kleven aan de missie. “Dit is geen eenvoudige opdracht - en dat is een understatement“.

Berlijn refereert aan de aanslagen op Amerikaanse en Canadese troepen. Vier Amerikaanse soldaten kwamen een maand geleden om het leven in een gepantserde Humvee, toen een zware bom naast de weg ontplofte. In Canada staat de regering onder grote druk door het oplopend aantal slachtoffers aan Canadese zijde.

In de media doken berichten op dat het onveilig zou zijn om in open jeeps te gaan rijden. De jeeps maken deel uit van de “Dutch approach'. Daarin staat een goed contact met de bevolking centraal. Dus niet te vaak met veel geschreeuw invallen plegen in woonhuizen en zo min mogelijk pantservoertuigen gebruiken, maar open Mercedes-Benz jeeps. “We rijden echt niet alleen maar in jeeps. Een Benz als het kan, en een gepantserd rupsvoertuig als het moet“, verzekert generaal Berlijn in zijn toespraak.

De generaal beëindigt zijn speech. “Succes, en pas goed op elkaar.“ Dan stappen de militairen op richting incheckbalie. Anoeska Duggan (22) krijgt vochtige ogen als haar moeder haar nog eenmaal om de hals vliegt.

    • Jaus Müller