Laat ze lekker rauzen in het megakinderparadijs

Overdekte speelplaatsen zijn voor kinderen een goede uitlaatklep.

Maar ook de ouders kunnen baat hebben bij een paar uur in het Paleis van Pa-Radijs.

Een speeltuin, en wat voor één. Met skippyballen, glijbanen en trapwagens, voor hele kleintjes en grotere kinderen. Foto Jørgen Krielen ©Jörgen Krielen/Tuitjenhorn 11-03-2006/ Overdekte speeltuin 'de Holle Bolle Boom' Kinderen Spelen Speeltuinen Krielen, Jorgen

Met grote ogen zit Sophie (2) op de achterbank van de auto. Je ziet haar denken: “Wat moeten wij tussen de weilanden? Waarom stoppen wij hier?“ Dan ziet ze een metershoge appel langs de weg. Ze lacht. En verderop een klokhuis. Ze wijst. En als ze eenmaal uit de auto is en met haar moeder en haar broertje Jesse van vijf maanden naar een houten poort in een enorme boom loopt is ze niet meer te houden. Waar zijn we? Wat gaan we doen?

Dit is de Holle Bolle Boom, een overdekte kinderspeeltuin tussen Tuitjenhorn en Dirkshorn in het noorden van Noord-Holland. De appel en het klokhuis maken reclame voor 1.100 vierkante meter speelplezier voor kinderen van 0 tot 12 jaar. De Holle Bolle Boom is een van de vele indoorspeeltuinen in Nederland.

Maar dat weet Sophie nog niet. Ze loopt door de poort en komt in een schaars verlichte hal. Alsof ze ín de aarde loopt tussen de wortels van de boom. Ze knippert met haar ogen. Dan volgt de kassa. “Welkom in de Holle Bolle Boom, het Paleis van Pa-Radijs.“ Kinderen betalen nu eens meer dan volwassenen. Kids vanaf twee jaar 6,25 euro, hun begeleiders 2,25 euro.

Nog één deur door en dan krijgt Sophie het antwoord op de vraag wat ze hier doet: dit is een speeltuin! En wat voor één. Groter dan dat hoekje in het winkelcentrum met de glijbaan. Groter ook dan de ballenbak bij Ikea.

Bij binnenkomst valt direct de reuzenboom op, die uitnodigt om erin te klauteren. Net als het Paleis van Pa-Radijs, een bouwwerk van twee etages om in te klimmen, te spelen en te zwemmen in de ballenzee. Althans, dat zien de volwassenen. Sophie heeft dan al in een lange sprint de “circuspiste' bereikt. Dit is een speciale “minigaard' voor de allerkleinste bezoekers waarin ze onbezorgd en veilig kunnen spelen. Er zijn kussens, speeltoestellen, glijbaantjes, een roze skippybal met stekels. Verboden voor kinderen ouder dan drie en volwassenen-met-schoenen-aan.

En wat doen we verder met de ouders? In de Holle Bolle Boom tekenen zich twee typen vaders en moeders af. Sommige ouders, vaak met kinderen tot een jaar of drie, vier, draven geduldig achter hun kroost aan. Ze spelen mee in de minigaard. Ze gaan van de glijbaan. Ze passen een ridderpak of een jonkvrouwenjurk in de verkleedkamer. En ze zwemmen in de ballenbak.

Ouders van kinderen die veilig zelfstandig kunnen spelen, moeten alleen uitkijken met oversteken. Rond het speelterrein rijden oudere jongens en meisjes hun rondjes in trapwagens. Aan de rand van de hal ligt de bestemming voor de ouders en begeleiders: de Moestuin. Op het terras kunnen zij rustig een kopje koffie drinken en een appeltaartje eten. Ze komen alleen in actie voor een slokje appelsap, een troostend woord of een bewonderende blik op hun verklede kind. Sommige ouders komen hier helemaal van bij. Eén vader haalde vrijdagmiddag een uurtje slaap in boven zijn koud wordende koffie.

Na een paar uur Oudhollands speeltuinvermaak lijkt de Holle Bolle Boom even op Disneyland. Er klinkt harde muziek, de deur gaat open en een figuur in een rood, pluche pak met een hermelijnen mantel komt binnen. “Daar heb je koning Pa-Radijs!“ roept een damesstem. “Alle kinderen die hier een verjaardagspartijtje vieren mogen patatjes en frikadellen komen halen!“ De dame maakt ongegeneerd reclame voor het 9,75 euro per kind kostende “VIP radijzen verjaardagsarrangement'. Alle ouders en begeleiders die hier niet zijn voor een verjaardag schrikken. De eerste kinderen komen al zeuren: zij willen ook patat en frikadellen! Sophie niet. De stoet van Pa-Radijs trekt langs, frituurlucht vult de hal, maar Sophie speelt ongestoord door. Totdat ze met haar duim in de mond en in haar ogen wrijvend naar het terras hobbelt. Nog voordat de auto is vertrokken slaapt ze.

Meer over Holle Bolle Boom op www.hollebolleboom.nl

    • Jan Benjamin