Getuigenissen proces Moussaoui geschrapt

In het proces tegen Zacarias Moussaoui, bekend als de “twintigste kaper' van 11 september 2001, heeft de staat gisteren een forse nederlaag moeten incasseren. Een federale rechter in Alexandria (Virginia) schrapte enkele getuigenissen die, volgens de aanklagers, essentieel zijn voor hun zaak.

Rechter Leonie Brinkema heeft de doodstraf als mogelijke strafmaat voor Moussaoui niet geschrapt. De verdediging had hierom gevraagd, omdat het proces niet eerlijk zou verlopen.

Het proces is tot maandag verdaagd. Brinkema zei de aanklagers de tijd te willen geven alle opties te overwegen. Wellicht vecht de staat haar besluit aan bij een hof van beroep.

In deze fase van het proces wordt Moussaoui's straf bepaald: levenslang of de dood. De aanklagers eisen de doodstraf, omdat ze hem medeverantwoordelijk achten voor dood van de 2.927 slachtoffers van de aanslagen. Moussaoui, een Fransman van Marokkaanse afkomst, heeft gezegd van het complot op de hoogte te zijn geweest. In de maand voor de aanslagen werd hij opgepakt, omdat hij zich verdacht gedroeg op de vliegschool waar hij lessen volgde.

Gisteren hield Brinkema, in afwezigheid van de jury, een ingelaste hoorzitting. Dit weekeinde was haar gebleken dat zeven getuigen voorafgaand aan hun optreden waren “gecoached' door een overheidsadvocate. Vier van deze medewerkers van de federale luchtvaartdienst FAA waren door de aanklagers opgeroepen. Hun getuigenissen hadden moeten aantonen dat de FBI de aanslagen van 11 september had kunnen voorkomen, wanneer Moussaoui tijdens zijn verhoren over het complot had verteld.

Gisteren werd duidelijk dat de overheid op nog twee punten de regels omtrent getuigen heeft overtreden. “Ik denk niet dat er in de annalen van het strafrecht ooit een zaak is opgenomen met zoveel overduidelijke problemen“, aldus Brinkema.