Geschikte muziek voor in coffeeshops

Rapgroep Dilated Peoples uit Los Angeles maakt het soort hiphop dat de concurrentie aangaat met reggae als de meest geschikte muziek voor in coffeeshops en in huiskamers waar een dichte wietmist hangt. Slepende, langzame beats, waarin om de paar tellen heel even wat diepe bastonen opduiken, lome raps, en belletjes, strijkers of pianoakkoorden die een simpel patroontje van hoge tonen zo lang en monotoon volhouden dat het hypnotiserend werkt.

Dilated Peoples: 20/20 (Capitol/EMI) ****

Maar het is ondanks de ontspannen sfeer zeker geen luie hiphop. Bij Dilated Peoples speelt de dj een even belangrijke rol als de vocalisten, en voortdurend krijgt de muziek nieuwe impulsen door hoogstaande scratches en andere draaitafelacrobatiek. En de bewuste monotoonheid wordt evengoed onderbroken doordat op onverwachte momenten ineens strijkers, blazers, brullende gitaren en synthesizers opduiken, om even snel weer plaats te maken voor het kale, voortstuwende ritme.

De rappers hebben mooie, doorrookte stemmen waarmee ze elkaar soepel afwisselen, hun eigen talent spitsvondig bewieroken, een lans breken voor eigenzinnigheid en, vaak in niet meer dan een scherp geformuleerde bijzin, de wereld om hen heen fileren; van Bush en Katrina tot de hevige bendeoorlogen tussen zwarten en latino's in Los Angeles. Dat er ook een reggaenummer op dit album staat, en enkele verwijzingen naar Amsterdam, is geheel in stijl.

Dilated Peoples: 20/20 (Capitol/EMI)

    • Saul van Stapele