Enkele sneeuwvlokken

De maand maart is tot nu toe tamelijk koud verlopen en voorlopig is er nog geen serieuze opwarming in zicht. De aangevoerde lucht blijft uit het oosten tot noordoosten komen, terwijl voorjaarstemperaturen vanuit het zuidwesten binnen zouden moeten trekken.

De noordoostelijke wind stuwt vanavond vrij veel bewolking vanuit Duitsland het land in. Vannacht verspreiden de wolkenvelden zich over vrijwel alle provincies en met name in het noorden en oosten valt er wat lichte motsneeuw. In de meeste regio's vriest het een graadje.

Morgen is er aanzienlijk minder zon dan vandaag en uit de bewolking is her en der wat “gevlok' mogelijk. Nog steeds waait er een kille aflandige wind en de maxima variëren van 3 graden in het noorden tot 6 graden in Noord-Brabant en omstreken. Ook vrijdag lijken wolkenvelden de boventoon te voeren. Het zuiden krijgt het vaakst opklaringen te zien en over de grens met België kan de dag wel eens vrij zonnig uitpakken.

In Nederland ziet het weekeinde er fraai uit. De zon keert terug en in Limburg en Brabant is lokaal 10 graden mogelijk. Dat is dan ook het maximaal haalbare. Maar in de zon en uit de wind is de kracht van de maartzon goed te voelen.

Een terrasje pakken moet dan ook mogelijk zijn en een in de volle zon geplaatste thermometer kan een bizar hoog getal laten zien. Een goede temperatuurmeting vindt echter in de (kille) schaduw plaats.