Draad & drank

breien3.jpgBreien hip? Wel in New York.

Ik geef het toe: ik associeerde breien eerst ook meer met oude dames, het tijdschrift Burda en slechtzittende truien dan met trendsettend New York.

Totdat ik ergens wat dronk, een meisje naast me kwam zitten, haar breipennen erbij pakte en zei dat ze dit zo „soothing” vond, zo zoet en troostend, in de grote harde stad.

filmbeeld1.jpg

Hier een filmpje over breimeisjes.

breien1.jpgWat blijkt? Overal in de stad worden breiwinkels geopend - de teller staat op veertig. Via blogs blijven breiers met elkaar in contact, boeken als Hip to knit zijn bestsellers, cafés houden speciale breiavonden en er zijn breiclubs die draad met drank laten samensmelten.

Een daarvan is Booze and Yarn. De leden komen elke week samen, breien, wisselen patronen uit en worden dronken, demonsteerde Corinna Mantlo. Zij is overigens het ultieme bewijs dat breien voor iedereen is: een jonge vrouw, vol heftige tatoeages - met een baan als automonteur.

Deze trend kan ik natuurlijk niet aan me voorbij laten gaan. Dus ik naar een breicafé speciaal voor mannen. Hoe het me verging lees je in de vrijdag-editie van nrc next.

Hier een filmpje met hoe het ook alweer moet.

    • Freek Staps