Dekker wijkt voor druk Tweede Kamer

Minister Dekker (Volkshuisvesting, VVD) wijzigt haar huurplannen onder druk van CDA en D66. Invoering van belangrijke onderdelen wordt een half jaar uitgesteld en de verwachte huurstijging blijft laag.

Dat is volgens betrokkenen de uitkomst van vertrouwelijk overleg gisteren tussen Dekker en de coalitiefracties CDA, VVD en D66.

Vorige maand werd overleg met de Tweede Kamer afgebroken omdat de minister veel kritische vragen van het CDA niet kon beantwoorden. De grootste regeringspartij vreesde dat het “een rommeltje“ werd op de huurmarkt. De oppositie sprak zich al eerder tegen het nieuwe huurbeleid uit.

Dekkers oorspronkelijke plannen voorzien in verdere liberalisering van de markt, waardoor de komende vier jaar zo'n 25 procent van de huurmarkt moet zijn vrijgegeven: ruim 600.000 woningen.

De minister bespreekt morgen in het kabinet hoe ze nu verder wil met haar plan. Naar verluidt is ze bereid zittende huurders in het zogenoemde overgangsgebied, waar de huren worden vrijgegeven, ook ver na 2010 de zekerheid te bieden van een gelijkmatige huurstijging. Voor het CDA is dat een gevoelig punt waar fractievoorzitter Verhagen in de recente verkiezingscampagne nadrukkelijk aandacht voor vroeg.

Verder zal een belangrijk onderdeel van de plannen, de zogenoemde WOZ-waarde als grondslag voor de huur, pas vanaf januari volgend jaar gelden.Aanpassing van wettelijke regels hiervoor vergt meer tijd. Dekker komt het CDA op meer punten tegemoet, aldus betrokkenen, zoals met de garantie dat in steden altijd voldoende woningen beschikbaar zijn voor mensen met lage inkomens.

Als het kabinet instemt, hervat de Tweede Kamer na volgende week het overleg. Kamerlid Depla (PvdA) vindt de aanpassingen zo ingrijpend “dat er van liberalisering weinig meer overblijft, dat is dan toch vooral voor de bühne“. Hij voorspelt dat niemand nog wil verhuizen als de huren in het geliberaliseerde overgangsgebied laag worden gehouden: “Dan gaat de woningmarkt dus echt op slot“. Kamerlid Hofstra (VVD) verwacht dat de aanpassingen voldoende zijn om een akkoord te bereiken: “De zittende huurder wordt sterk ontzien“. Het CDA wil niet reageren op het vertrouwelijke overleg.

Eerder al moest Dekker beloven dat de huren pas worden vrijgegeven als voldoende nieuwe woningen zijn gebouwd, zodat er voor huurders iets te kiezen is.

www.nrc.nl: dossier woningmarkt