Dekker imponeert met zege Tirreno-Adriatico

De 21-jarige wielrenner Thomas Dekker heeft als derde Nederlander ooit de Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico gewonnen. In de vlakke slotetappe kwam hij gisteren niet meer in de problemen. De ritwinst ging naar Dekkers trainingspartner, de Italiaanse sprinter Alessandro Petacchi. Hij was in een massasprint sneller dan de Australiër Robbie McEwen.

De jonge Noord-Hollander, bezig aan zijn tweede profseizoen bij Rabobank, kreeg na zijn zege felicitaties voor de volwassen manier waarop hij de afgelopen dagen had gekoerst. Joop Zoetemelk was al 38 toen hij in 1985 de etappewedstrijd won, Erik Dekker deed het in 2002 op 31-jarige leeftijd.

Ritwinnaar Petacchi legde na afloop uit dat hij de zege van Dekker geen verrassing vond. “Ik zei meteen “Thomas Dekker' toen mijn ploegmaten vooraf vroegen wie deze koers zou winnen. We trainen vaak samen en ik weet hoe hij met deze koers bezig was.“ Toen bij de bekendmaking van de kalender bleek dat er in de Tirreno-Adriatico een lange tijdrit was opgenomen, had Dekker meteen zijn zinnen gezet op de rittenkoers.

Maandag al had Dekker ook de felicitaties van voormalig wereldkampioen Mario Cipollini gekregen. De Italiaanse ex-renner was Dekker gaan opzoeken achter het podium.

Theo de Rooij, directeur van de Rabobank-wielerploegen, sprak van een bijzondere dag en een bijzondere renner. “Het zijn er weinig die op 21-jarige leeftijd voor zo'n koers zeggen dat ze voor een klassement gaan en vervolgens winnen.“

“Hij staat veel verder dan menig ander renner“, voegde ploegleider Erik Breukink daar aan toe. Eerder had Breukink al het grote professionalisme van zijn jonge kopman geprezen. Dekker is een groot rondetalent en wil in de toekomst een goed klassement in de Tour de France rijden.

Dekker verhuisde vorig jaar naar het Italiaanse Lido di Camaiore, om zich beter te kunnen voorbereiden op het rondewerk. Hij is er dichter bij zijn trainer en medisch begeleider, professor Luigi Cecchini. De stap van de ambitieuze Dekker dwingt respect af in de wielerwereld. Toch valt het niet altijd mee, erkende hij gisteren na zijn eerste grote zege. “Ik ben niet gewend alleen thuis te komen. Maar het is het allemaal waard. Als ik niet naar Italië was gekomen, had ik hier nooit gewonnen.“