De koers is eigenzinnig maar wel toegankelijk

Hoewel het begrip “indie' (voor independent = onafhankelijk) aan betekenis verliest na het megasucces van indiebands als Franz Ferdinand en Artic Monkeys, zijn er nog steeds bandjes die zich onafhankelijke willen opstellen. Gitaargroep Zoppo uit Amsterdam voert een eigen koers met muziek die in al zijn eigenzinnigheid verrassend toegankelijk is.

Zoppo: Don't Trust Scarred Survivors (Transformed Dreams) ****

Hun vierde album Don't Trust Scarred Survivors volgt de lijn van de dwarse gitaarmuziek van Joy Divison, Sonic Youth, Pavement en Hollandse voorbeelden als Mecano en The Ex. Bijzonder aan Zoppo is dat ze ondanks lo fi-achtige megafoonzang en snerpende gitaren een emotionele zeggingskracht bereiken die sinds de hoogtijdagen van Radiohead als gitaarrockband niet meer zo sterk werd gehoord.

Hier geen achteloos drie-akkoordenwerk op waaiboomgitaren, maar zorgvuldig in elkaar gepaste partijen van twee snaarfetisjisten (zanger Cees van Appeldoorn en gitarist Arjan Tuin) die hun hele gitaarverzameling naar optredens en de Next To Jaap-studio van hun supergroovende bassist Corno Zwetsloot meeslepen, omdat ze voor elk nummer andere stemmingen en klankkleuren nodig hebben. Don't Trust kent daardoor een grote variatie in meeslepende songs vol dwingende ritmes en onheilszwangere sfeer.

Zoppo: Don't Trust Scarred Survivors (Transformed Dreams)

    • Jan Vollaard