Carmen Electra

Carmen Electra is de ultieme moderne ster. Ze is beroemd omdat ze beroemd is. In “Date Movie' hoeft ze maar even te zien te zijn.

Foto AP Actress and model Carmen Electra arrives for the LG Mariah Carey and Jermaine Dupri Post Grammy Party at a private residence Wednesday, Feb. 8, 2006, in Beverly Hills, Calif. (AP Photo/Danny Moloshok) Associated Press

Car-men E-lec-tra. Car-men E-lec-tra. De zombie-inboorlingen uit de filmparodie Date Movie scanderen hongerig haar naam. De geoefende filmkijker herkent de set van King Kong, Peter Jacksons verfilming van het klassieke Hollywoodsprookje. En Carmen Electra is, met blonde krullenpruik en tijgerbikini, het apenliefje Anne. Zo beroemd is Carmen Electra nou in Amerika: dat haar naam als vierde op de titelrol staat, maar dat ze pas aan het einde van de film hoeft op te draven om haar kunstje te doen. Dat is een kruising tussen zelfparodie en iets wat erop lijkt, alsof ze te dommig is om in te zien dat zij en haar lekkere ding-imago voor schut worden gezet.

Carmen Electra is de ultieme moderne ster: ze is beroemd omdat ze beroemd is. Ze is beroemd omdat er televisie is om haar op te bekijken. En het geeft niet dat wij haar in Nederland niet direct herkennen, want het was voor ons een tijdje geleden dat we haar op MTV zagen als presentatrice van de datingshow Singled Out.

En zelfs als we haar niet meteen kunnen thuisbrengen, dan voelen we uit die filmscène vanzelf wel dat ze “iemand' moet zijn. Ze heeft haar elektriserende artiestennaam mee: een mix tussen die van een pornoster en een degenslikster.

In het echt heet ze Tara Leigh Patrick. De op 20 april 1972 geboren entertainster werd de wereld van de showbiz in geschoten toen (toen nog) Prince haar de kans gaf een plaat op te nemen. Haar eerste hitpoging heet veelzeggend Go-Go Dancer. Haar favoriete film is “serieus' Paul Verhoevens Show Girls. Verbaast het ons dan nog dat haar meest recente wapenfeit een dvd-serie is met de naam Aerobic Striptease?

Electra's claim to fame was natuurlijk Baywatch - niet alleen de serie die Pamela Anderson groot heeft gemaakt. Ook Carmen Electra paste prima in die rode badpakken. In de eerste afleveringen waren dat nog afdankertjes van Pam, vertelde ze mokkend in interviews, totdat ze met haar eigen naam geborduurde exemplaren kreeg.

De lijst van film- en tv-optredens als “zichzelf' is minstens even lang als die waarvoor ze een “rolletje' speelde. Als je Carmen Electra bent ben je zoiets als tegenwoordig Jessica Simpson: wat je ook doet, je bent altijd jezelf. In reality shows, in flauwe tienerkomedies als de Scary Movie-reeks, of de remake van Starsky & Hutch, of met Ashton Kutcher in My Boss's Daughter, een acteur die met jou dan weer een verborgen camera-stunt uithaalt in zíjn MTV-serie Punk'd.

Anders dan de huidige generatie “sterrensterren' is Carmen Electra schaamteloos in haar seksualiteit. Nee, ze is geen Madonna die er een postfeministisch tintje aan geeft. Ze is geen uitgemergelde steriele Paris Hilton. Ze is gewoon een babe. Met billen en borsten. Volgend jaar is ze met de zusjes Hilton te zien in Pledge This!, een cheerleaderfilm.

Zullen we eens zien wie de grootste talenten heeft.

    • Dana Linssen