Boekenbal: dringen op rode loper

Op het Boekenbal, traditioneel de opening van de Nationale Boekenweek, werd gisteravond in de Stadsschouwburg in Amsterdam met een traditie gebroken. Voorzitter Rob Haans van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) vroeg dit jaar geen aandacht voor de vaste boekenprijs. Wel voor de vrijheid van meningsuiting in verband met de commotie rondom de Deense Mohammed-cartoons. Hij riep in herinnering hoe in 1969 Kamervragen werden gesteld over versieringen op het Boekenbal. Katholieke bezoekers zouden er toen aanstoot aan hebben genomen; het thema was toen palais du pape (pauselijk paleis).

Heleen van Rooyen, schrijfster van de bestseller De ontsnapping, bij aankomst in de Amsterdamse Schouwburg, waar gisteravond de 71ste Boekenweek van start ging met het Boekenbal. Foto WFA. WFA59:BOEKENBAL 2006:AMSTERDAM;14MRT2006- Vanavond vindt in de Koninklijke Schouwburg in Amsterdam het Boekenbal plaats. Aansluitend begint de Boekenweek. Foto: Heleen van Rooyen. WFA/mc/str. Rein van Zanen WFA WFA

Heleen van Royen, de schrijfster van de onlangs verschenen bestseller De ontsnapping, werd bijna van de rode loper geduwd door de fotografen. Ondertussen moest Harry Mulisch in de Stadschouwburg geduldig wachten tot Connie Palmen en Hans van Mierlo hem in alle drukte hadden bereikt.

Arthur Japin, de schrijver van het Boekenweekgeschenk, nam gisteren een kwartier de tijd om de afstand te overbruggen tussen zijn limousine en de Schouwburg-entree, omdat hij met werkelijk iedereen die hem aansprak breedlachend een gesprek aanknoopte.

Om middernacht opende Japin de 71ste Boekenweek door op een grote Japanse trommel te roffelen. Als schrijver van het geschenk was hij eregast op het bal. Japins Boekenweekgeschenk, De grote wereld, verschijnt vandaag in een recordoplage van 813 duizend exemplaren.

Het motto van de Boekenweek is “BOEM PAUKESLAG - Schrijvers en muziek'. Paul Witteman schreef er het boekenweekessay Erfstukken bij. In het openingsprogramma van het bal presenteerde Margreet Dolman zeven levensliederen, met medewerking van Jacques Herb, Jan Rot en Frits Lambrechts. Daarnaast werd een vertolking gegeven van een smartlap geschreven door Remco Campert, en een van dichteres Anneke Brassinga.

Lees de recensie van het Boekenweekgeschenk op pagina 33

    • Arjen Fortuin