Blauw licht vervangt pasta

2006 In twee minuten klaar

Star Wars in de badkamer. Dat lijkt de perfecte reclameslogan voor de “mini-lichtsabels' waaraan wetenschappers van het gerenommeerde Forsyth Instituut op dit moment werken. Uit de apparaatjes komt blauw halogeenlicht. De straling van dat licht verwijdert bacteriën en tandplak twee keer zo snel als tandpasta. In het Britse technologieblad New Scientist beweren de uitvinders dat twee minuten “lichttherapie' per dag genoeg zou zijn om gaatjes te voorkomen.

Het is nog even wennen, maar in de loop van dit jaar wordt de badkamergadget een groot succes. Sciencefiction-achtige reclamespotjes met Luke Skywalker in de hoofdrol zorgen ervoor dat de tandverzorgingsapparatuur zelfs met stip naar de top van kinderverlanglijstjes stijgt. De overheid lanceert een campagne, waarin wordt gewaarschuwd dat te veel gebitsbestraling schadelijke effecten kan hebben.

Dakloze Kobus Tel bij de tandarts in Westeinde ziekenhuis Den Haag 5-7-02 Foto Merlin Daleman

2015 Kauw je tanden schoon

Wie nog elke dag met een lichtsabel in zijn mond staat te schijnen, is niet efficiënt bezig. Een kwartiertje op kauwgum kauwen is genoeg om je gebit te onderhouden terwijl je werkt. Een nieuw soort kauwgum uit Amerika met calcium en fosfaat roeit alle soorten mondbacteriën simpel en snel uit. En kauwen is niet alleen makkelijker dan poetsen of lichttherapie. Malende kaken worden ook steeds meer gezien als een toonbeeld van goede persoonlijke hygiëne. Dat leidt wel tot een ander probleem. Straten, pleinen, klaslokalen en werkplekken worden ernstig vervuild, overal kleven stukjes kauwgum. Op veel plekken komen speciale verbodsborden voor kauwgumkauwers.

2056 Knip zelf je tanden bij

Gebitsverzorging is uit, gebitsvernieuwing is in. Na wat breekwerk en het inspuiten van stamcellen kunnen tandartsen binnen enkele weken een nieuwe tand laten aangroeien of een beschadigd gebit compleet vernieuwen. Iedere zichzelf respecterende Hollywood-ster verschijnt op een belangrijk optreden met een herboren gebit.

Maar er zijn ook al mensen die hun eigen tanden “bijknippen'. Voor veel geld is het mogelijk om reproductieve cellen in je kaken te laten planten, waardoor kiezen met gaatjes vanzelf weer dichtgroeien. Een met tandplak beschadigde kies verwijder je met een speciale tang, waarna een gezond exemplaar terugkeert. Het is nog experimenteel, maar de belangstelling is groot. De tandenborstel is iedereen al lang vergeten

    • Dennis Rijnvis Futuroloog