Bestuurder Ahold direct betrokken bij “side letters'

Michiel Meurs, de voormalig financieel directeur van Ahold, heeft vanochtend voor de rechtbank erkend dat hij direct betrokken was bij de totstandkoming van side letters bij een partner in Midden-Amerika en de Scandinavische partner ICA. Gistermiddag erkende hij ook al betrokkenheid bij de omstreden side letters bij het Braziliaanse Bompreço en het Argentijnse Disco.

Bij alle vier de samenwerkingsverbanden werden contracten getekend die stelden dat Ahold de baas was, zogeheten control letters. Maar er werden ook side letters getekend die de inhoud van de control letters tegenspraken. Deze documenten werden verborgen gehouden voor de accountant. Het openbaar ministerie baseert zijn verdenkingen van valsheid in geschrifte, oplichting en misleiding vooral op deze side letters.

Meurs zei vanochtend zich niet te herkennen in de verklaringen die voormalig Ahold-bestuurder Allan Noddle eerder bij de rechter-commissaris heeft afgelegd. Noddle verklaarde dat Meurs in Midden-Amerika een voorstel deed om een control letter te tekenen, maar de reactie van zijn Midden-Amerikaanse partner niet afwachtte en tegelijkertijd zijn partner aanbood een tegenstrijdige side letter te tekenen. “De heer Paiz keek verrast, Meurs zei direct dat hij zich geen zorgen hoefde te maken. Dat het puur was om de accountant van Ahold tevreden te stellen“, aldus Noddle in zijn verklaring. Meurs zei vanmorgen dat die beschrijving van Noddle hem “verwonderde“, omdat hij het zich niet op die manier kon herinneren.

Noddle heeft ook verklaard dat Ahold niet de baas was bij de buitenlandse joint ventures waar side letters werden getekend. Zowel Van der Hoeven als Meurs bestrijdt dat, of er nu side letters werden getekend of niet.

Meurs zei vanochtend dat hij in de ICA-zaak zowel een control letter en een hieraan tegengestelde side letter meegaf aan collega Jan Andreae “voor het geval dat“ en “uit gewoonte“. Er was op dat moment nog geen discussie over de zeggenschap bij ICA.

De brieven in Brazilië uit 1999 blijken model te hebben gestaan voor alle side letters bij drie andere joint ventures. Meurs heeft geen verklaring voor de tegenstrijdigheid tussen de verschillende side letters. De bouwstenen voor de eerste brief, die stelde dat Ahold bij conflicten met de Braziliaanse partner de doorslaggevende stem had, werden aangedragen door accountant Deloitte, verklaarde Meurs. Dat deed de accountant opdat Ahold de Braziliaanse joint venture volledig in de eigen boeken kon meetellen.

www.nrc.nl:weblog Ahold