Avebe heeft financiële problemen

Het aardappelzetmeelconcern Avebe zit in de financiële problemen. De onderneming kan het aardappelgeld aan haar 4.000 ledenboeren per 1 april niet ineens uitbetalen en wil dit in fases doen.

Behalve gespreide uitbetaling vraagt de coöperatie ook geld van de aardappeltelers. De ledenraad beslist maandag of hij hiermee akkoord gaat. Avebe lijdt dit jaar een verlies van ruim 69 miljoen euro, mede door reorganisatiekosten en werkstakingen vorige herfst.

Avebe is verplicht zijn leden/akkerbouwers per 1 april uit te betalen. De concerndirectie stelt voor een deel van het geld eind juni over te maken op de rekening courant van het bedrijf. Daarvan kunnen individuele aardappeltelers geld afhalen. Op die rekening stond aan het eind van het boekjaar, juli vorig jaar, nog 45 miljoen euro, nu bijna de helft.

Avebe-woordvoerder Harry Jasken: “Er is in het najaar een fors bedrag door boeren afgehaald. De bank wil het ons daarom niet lenen.“

Jasken zegt dat er nu te weinig geld is om de boeren volledig uit te betalen. “We vragen niet om extra geld, maar om herstel van het oude saldo.“ Als de ledenraad het voorstel maandag wegstemt, is er volgend Jasken “een probleem“.

Tijdens stakingen bij de Avebe-fabrieken in Veendam, Gasselternijveen, Ter Apelkanaal en Foxhol, afgelopen herfst, lieten veel leden/boeren geld van deze rekening courant afboeken als signaal aan de stakers. Het gebeurde ook uit angst voor inkomensderving, omdat er drie weken geen aardappelen konden worden geleverd.

Volgens aardappelboer en Avebe-aandeelhouder Jan Bos uit Bovensmilde kunnen de boeren nog leven met gespreide betaling, maar zitten ze niet te wachten op een geldelijke bijdrage. Voorzitter Jacob Bartelds van de vakgroep akkerbouw van LTO Noord vindt dat van een verplichte storting op de rekening courant geen sprake kan zijn. “De boeren zijn hiertoe absoluut niet bereid.“

Vorig jaar oktober besloot de raad van commissarissen van het aardappelzetmeelconcern tot enkele wijzigingen waarbij Okke Koo de plaats innam van de weggezonden bestuursvoorzitter Pieter Krijne. Gert Jan Noordermeer verving de eveneens weggestuurde financieel directeur André Beijers. Als reden voor het dubbele vertrek werd “een ernstig en onoverbrugbaar verschil van mening over het beleid“ gegeven.

Avebe is een coöperatie van 4.000 boeren, met 1.300 werknemers. Ze boekte vorig jaar een netto omzet van 628 miljoen euro.