Aangifte om miskraam na drugscontrole

Er is opnieuw kritiek op de manier waarop de zogenoemde honderd-procentscontrole op Schiphol wordt uitgevoerd om bolletjesslikkers op te sporen. Een Surinaamse vrouw heeft aangifte gedaan bij het openbaar ministerie (OM) van mishandeling omdat ze in november een miskraam kreeg na een hardhandig drugsonderzoek op de luchthaven.

Eerder dit jaar kondigde de Nationale Ombudsman al een diepgravend onderzoek aan naar de wijze waarop op drugs wordt gecontroleerd door douane en marechaussee op Schiphol. Dat gebeurde naar aanleiding van klachten van drie vrouwen over de vernederende manier waarop zij waren onderzocht bij binnenkomst in Nederland. In twee gevallen moest de staat een schadevergoeding betalen. Ook de Surinaamse vrouw die in november haar beklag deed heeft zich inmiddels tot de Ombudsman gewend omdat het openbaar ministerie nog geen uitsluitsel heeft gegeven over haar klacht.

Dat de behandeling van de vrouw op Schiphol tot een miskraam leidde, blijkt volgens haar advocaat uit een medische verklaring van een arts die haar na afloop onderzocht. Toen uit de scan bleek dat de vrouw geen bolletjes bij zich had, werd de Surinaamse naar de aankomsthal teruggebracht, zegt advocaat H. Gaasbeek. Onderweg merkte de vrouw dat ze bloedde; korte tijd later verloor ze haar foetus. Ze was waarschijnlijk twee maanden zwanger, maar wist dat niet.

De verpleegkundige die de scan maakte, onderzocht de Surinaamse vrouw bijzonder ruw, vertelde zij aan haar advocaat. Volgens haar ging hij achter haar staan en duwde haar hard in zij en buik. Hij zou hebben gezegd dat dat nodig was om de bolletjes in haar buik te laten zakken.

De marechaussee wil niet op de zaak reageren en verwijst naar het OM. Deze zegt dat de zaak nog in onderzoek is. De Surinaamse, die in een jaar tijd drie keer werd gecontroleerd op drugssmokkel, heeft bovendien letselschade-advocaat G. Beydals ingeschakeld. Hij eist smartengeld voor de lichamelijke en geestelijke gevolgen van de miskraam.

Tweede-Kamerlid De Wit (SP) heeft minister Donner (Justitie, CDA) vandaag gevraagd of het klopt dat van de vrouw zogeheten “verdachtenfoto's' zijn gemaakt vóórdat was vastgesteld of zij bolletjes had geslikt. Bovendien zou haar, aldus De Wit, zijn meegedeeld dat zij op de zwarte lijst van drugskoeriers stond. Hij wil van Donner weten waarom dit is gebeurd en of de vrouw nu van de zwarte lijst is gehaald.