7 redenen om uit te gaan

1 Uit eten met iens

De Kamer van Lintelo

Arnhemse Bovenweg 31, Zeist. Eten 7.8, service 8.1, decor 8.4 gem. prijs drie gangen à la carte 50 euro.

In het romantische kasteel 't Kerckebosch, een landelijke loot aan de Bilderberg-hotelboom, schuilt deze Kamer. Van origine was het de huiskamer van jonkheer Lintelo de Geer, wiens motto “Niets zonder reden' in de modern-klassieke Franse keuken als lijfspreuk wordt gehanteerd. Dit houdt in dat vooral natuurlijke producten worden verwerkt in gerechten als dungesneden lamsham en lamszwezerik met een saus van lavendel, of Barbarie-eend met spätzli van salie en gevogelte-extract met vanille. Aan deze moderne klassiekers hangt overigens een behoorlijk fiks prijskaartje.

uitstekend Veelzijdige kaart. Heerlijk menu. Niet al te poenige wijnkaart. Ongedwongen sfeer. Uitstekende en voorkomende bediening. Kortom: ronduit uitstekend. (03-10-2004 E.O. te Den Dolder)

uitstekend Er loopt daar een maître rond die van wanten weet, maar daarbij de mensen ontvangt alsof ze bij hem thuis op visite zijn. We waren stomverbaasd dit hier aan te treffen! (30-10-2005 Wil en Jacques Roos)

4 FILM Tsotsi Regie: Gavin Hood. Met: Presley Cheweneyagae, Percy Matsemala, Terry Pheto, Zola. In: 15 bioscopen. Gavin Hood's Tsotsi gaat over een arm boefje dat op een dag in een gestolen auto een baby vindt en het kind meeneemt naar zijn township om het te verzorgen. De Oscarwinnende film roept associaties op met keiharde van-armoede-naar-misdaad-films als Cidade de Deus, maar logenstraft elke vergelijking. Tsotsi is een zachte film, sentimenteel zelfs. Hier gaat het niet om het harde gangsterleven en hoe een jongen daarin overleeft, maar om de keuzes waarvoor de hoofdpersoon wordt gesteld en hoe hij zijn rug rechthoudt.

2 MASTERCLASS

Vrouwen verleiden

Aanvang: 20.00u. Amsterdam American Hotel, Amsterdam. Entree: 35 euro. Bezoekers krijgen een gratis exemplaar van Neil Strauss' boek Het spel - Ontdek de geheime wereld van het versieren. Reserveren: www.powerhousesecrets.com

Amerikaanse en Nederlandse meesterverleiders Neil Strauss en Arjan Rooyens geven een kijkje in de geheime wereld van het vrouwen verleiden. Strauss dook twee jaar onder in die wereld van mannen die iedere vrouw weten te versieren. Mannen met een eigen taalgebruik en eigen erecodes. Rooyens gaat uit van vier verschillende typen vrouwen, die elk om een andere benadering vragen.

3 POPPENTHEATER

Fred Delfgaauw

Aanvang: 20.30u.Theater Bellevue Amsterdam. Res: 020-5305301. Inl www.delfgaauw.nl

In de jubileumvoorstelling Meer is minder komt Fred Delfgaauw op met twee rode tassen. Daarin zit alles wat hij nodig heeft die avond. De poppenspeler staat 25 jaar op het toneel, alleen en toch weer niet, want zijn poppen, die hij liever tegenspelers noemt, houden hem gezelschap. Kant-en-klare poppen zijn het vaak niet. Uit de rode tassen haalt Delfgaauw lappen, bontjes, maskers. Gedrapeerd om een arm of hand, in magisch licht gedompeld, komen zij tot leven. Het is een vorm van theater die je maar zelden ziet.

4 FILM

Tsotsi

Regie: Gavin Hood. Met: Presley Cheweneyagae, Percy Matsemala, Terry Pheto, Zola. In: 15 bioscopen.

Gavin Hood's Tsotsi gaat over een arm boefje dat op een dag in een gestolen auto een baby vindt en het kind meeneemt naar zijn township om het te verzorgen. De Oscarwinnende film roept associaties op met keiharde van-armoede-naar-misdaad-films als Cidade de Deus, maar logenstraft elke vergelijking. Tsotsi is een zachte film, sentimenteel zelfs. Hier gaat het niet om het harde gangsterleven en hoe een jongen daarin overleeft, maar om de keuzes waarvoor de hoofdpersoon wordt gesteld en hoe hij zijn rug rechthoudt.

5 LITERATUUR

Boekenweek

Van 15 t/m 25 maart. Op de website www.cpnb.nl vindt u een overzicht van een groot aantal Boekenweekactiviteiten die door het hele land worden georganiseerd.

Vandaag gaat de 71ste editie van de Boekenweek van start. Het thema luidt “Boem Paukeslag. Schrijvers en muziek' en zal vanuit twee perspectieven worden belicht: vanuit de band die schrijvers met muziek hebben én vanuit boeken met muziek als onderwerp. Arthur Japin schreef het Boekenweekgeschenk De grote wereld. U ontvangt het tijdens de Boekenweek gratis bij aankoop van ten minste 11,50 aan Nederlandstalige boeken (zolang de voorraad strekt).

6 FILMKLASSIEKER

Federico Fellini: La Strada

Aanvang: 19.30u. Filmtheater Images, Groningen. Res/inl: 050-3120433 & www.images.nu

Joyce Roodnat van NRC Handelsblad geeft vanavond een inleiding op Fellini's La Strada. De zwakbegaafde Gelsomina (Giulietta Masina) wordt door haar arme moeder verkocht aan de onbehouwen bruut Zampanò (Anthony Quinn), die als rondreizende sterke man zijn brood verdient. Als Zampanò zich in een klein provinciestadje aansluit bij een rondreizend circus, ontmoet Gelsomina de koorddanser Il matto (“de idioot') die hoog boven de straat zijn kunsten vertoont. La Strada werd in 1957 bekroond met een Oscar.

7 Pop versus Poëzie

Pop vs. Poetry

André Manuel, Def P, Roos, Hans Vandenburg, Daniël Dee, Jeroen Naaktgeboren, Simon Vinkenoog, Tjitske Jansen. In: 013, Tilburg. www.013web.nl

Een kickboksspektakel, zo wordt de strijd tussen podiumdichters en popartiesten door 013 aangekondigd. Pop vs Poetry belooft een verhitte sfeer op het podium. “Gespierde taal, compleet met masseurs, rondemissen, jury, scheidsrechters en lenige woordkunstenaars.' Met behulp van een applausmeter kan het publiek bepalen welke dichter en muzikant de “winnaar' is van het “spektakel'.